IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:20 | 12 септември 2024
Обновен: 15:29 | 17 септември 2024

Изложба на европейската награда за млад талант в архитектурата във Варна

Могат да бъдат видяни избрани отличени проекти от Европа, Азия и Африка

По материала работи: Александър Дечев
Изложба на европейската награда за млад талант в архитектурата във Варна

Днес във Варна за първи път в страната се открива изложба на Наградата за талант в архитектурата. Отличието е част от престижната Награда на Европейския съюз за архитектура "Мис ван дер Рое", връчвана от Европейската комисия и Фондация „Мис ван дер Рое“.

Варна посреща най-актуалните постижения на младите гласове в най-новата европейска архитектурата с откриване от 18:00 до 21:00 ч. в градското пространство на Адвокатската градинка, пл. „Ален Боске“, в центъра на града, където ще бъдат изложени до 18 септември. Изложбата „EUMies – Награда „Млад талант в архитектурата““ на открито ще представи избрани отличени проекти от Европа, Азия и Африка. Организира се от Младежка фондация „Аморфа“ със съдействието на фондация „Мис ван дер Рое“ - Барселона. Изложбата е публично събитие от програмата на „Аморфа - Училище за архитектура и градска среда“ - Варна, което се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна. 

Паралелна изложба „Черноморска архитектура от 70-те години – Новото наследство“ ще се открие със същия начален час в пространството за култура и обучение „Аморфа“ с вход към Адвокатската градинка. Изложбата представя архитекти от 70-те години на ХХ век и двата модела на отношение към постиженията на курортното строителство – 50 години по-късно: съхранение на обектите и пространствата или цялостното им неглижиране и разрушение. Периодът обхваща години на изграждане на знакови комплекси за отдих по Черноморието, като „Албена“, „Русалка“, „Златни пясъци“, „Дружба“, „Слънчев бряг“ и други. Изложбата е подготвена от „Варна Дизайн Форум“.

По-рано през деня на 12 септември, от 11:30 до 12:30 ч., участниците в Училището представят своите авторски проекти за трансформации на градската среда в четири пространства в град Варна и изграждане на условия за културни събития. Фокус на лятното училище е крайбрежната архитектура с акценти културно наследство и инфраструктура културни дейности в градска среда и опит от Варна, Бургас, Барселона, Хамбург и други европейски градове. 
Лектори в пилотното издание на инициативата са утвърдени български и чуждестранни специалисти. Сред тях са директорката на испанската фондация, провеждаща престижната Награда на Европейския съюз за архитектура, арх. Анна Рамос, директорката на Гьоте Институт -България и урбанист д-р Кирстен Хакенброх. Лекция за архитектурата на българското Черноморие и ключови имена в българската архитектура ще изнесе проф. д-р арх. Росица Никифорова – експерт по културно наследство, дългогодишен университетски преподавател и съосновател на архитектурни специалности в два български университета. 
В две специални работни срещи обучаемите разговаряха с Главния архитект на Варна, арх. Виктор Бузев, и със заместник-председателя на УС на Съюза на българските архитекти и председател на САБ – Дружество Варна, арх. Николай Рачински.

Сред местните специалисти в училището са лекторите арх. Ирина Ефтимова, позната със сайта-архив за недвижимо културно наследство, представящ най-ценните архитектурни обекти във Варна, и създателят на училището Мария Баджакова, организатор на множество младежки и културни инициативи в градска среда. Лектор е и директорът на училището – единственият българин, носител на Наградата „Млад талант в архитектурата“ към Наградата за архитектура на ЕС „Мис ван дер Рое“, арх. Моника Маринова.

Коментари

Калиакра ( преди 4 дни )
Браво! Много стойностна инициатива!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна