Варна 13°
fallback
Новини Варна
16:44 | 10 септември 2024
Обновен: 08:19 | 19 септември 2024

Близо 140 дървета в центъра на Варна са обследвани за кухини и заболявания

Там започна резитба на сухи и опасни клони

По материала работи: Слав Велев

Цялостна фитосанитарна експертиза на Община Варна не е правена от 2015 година/Снимка: Община Варна

Близо 140 дървета в градската градина зад ДТ „Стоян Бъчваров“ са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания по изрично нареждане на кмета Благомир Коцев. В обследването е използван т. нар. резистограф -  уред, който открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са раззеленени, но експертите откриват други индикации за загниване или кухини в ствола – потъмняване на кората, отвори в ствола, развитие на дървесни гъби и други.

Днес в 12 часа приключи цялостното фиосанитарно обследване в градината и в най-кратки срокове ще се изготви мотивирано експертно становище как да се процедира с всяко дърво поотделно. По първоначални данни в най-лошо състояние са дървета от вида софора и копривка, при които след определена възраст се развива кухина в сърцевината.

Вариантите са най-общо три, обясниха експертите към ресорните дирекции в Община Варна. В случаите, при които резистографът е отчел малки кухини или наранявания по клоните, но дървото е в добро общо състояние, се пристъпва към т.нар. „резитба на глава“ - максимално съкращаване на короната и оставяне на ствола и само на част от водещите клони. Това се прави и при видове с крехка дървесна структура и чупливи клони, каквито са гледичия и софора. В тези случаи дървото развива наново корона с по-малки клони, които не са опасни. Именно при падане на клон от дърво от вида гледичия миналата седмица пострада гражданин в същата градинка.

В най-леките случаи се процедира формираща резитба – сваляне на височината, странично оформяне на короната и премахване на сухи клони във вътрешността й. Крайният вариант е цялостно премахване на цялото дърво със заповед на кмета в случай, че има безспорни доказателства, че то е опасно.

Междувременно, по възлагане на район „Одесос“, от вчера в градината започна резитба на 12 дървета, за които вече е направена експертиза и те са с доказано опасни сухи клони и високи корони. Действията предвиждат и премахване на сухо дърво, за което има издадена заповед за отстраняване, тъй като е опасно.

Дейностите се извършват в градината, където поради паднал клон пострада гражданин. Заместник-кметът по здравните въпроси Снежана Апостолова поддържа непрекъснат контакт с болничното заведение, където пострадалият се лекува. Община Варна ще направи всичко необходимо, за да бъдат компенсирани вредите, болките и страданията, които пострадалият претърпя при инцидента.

Предстои фитосанитарна оценка за състоянието на растителността и в останалите градини и паркове в града. Такава експертиза на дърветата и актуализация на „зеления“ регистър за целия град не са правени от близо 10 години. Експертите към Общината и към районните администрации правят регулярни огледи и огледи по сигнали в целия град.

Във връзка с получено предупреждение от Националния институт по метеорология и хидрология за интензивни валежи с гръмотевици през следващото денонощие Община Варна приканва гражданите и фирмите да обезопасят стопанисваните от тях обекти.

Автор на статията:
Слав Велев
сухи и опасни клони сухи клони опасни клони опасни клони Варна резитба снимки община Варна варна новини варна кмет Коцев градинка театър ДТ Стоян Бъчваро градинка ДТ Стоян Бъчваро опасни дървета опасни дървета варна резистограф
0 коментара
fallback
fallback