IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
16:15 | 10 септември 2024
Обновен: 10:36 | 17 септември 2024

Кампания за превенция на туберкулозата започва със "Седмица на отворените врати" във Варна

Тя ще се проведе на 16-ти, 17,-ти и 19-ти септември т.г.

По материала работи: Слав Велев
Кампания за превенция на туберкулозата започва със "Седмица на отворените врати" във Варна

На 16-ти, 17,-ти и 19-ти септември 2024 година, в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Варна“ /СБАЛПФЗ - Варна/ ще се проведе кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза. Скрининговата кампания е в изпълнение на дейности по „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България“. СБАЛПФЗ – Варна се намира ВЪВ Варна, на адрес ул.“Мануш войвода“№11 А.

В рамките на „Седмицата на отворени врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета на 4 езика – български, английски, руски и украински, както и консултации. При откриването на случаи на заболяването се предприемат мерки за хоспитализация и лечение.

Здравните специалисти напомнят, че туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да се проведе адекватно лечение, съобразено с международните стандарти.

В България диагностиката, лечението и профилактиката са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Коментари

Новини Варна