IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:40 | 9 септември 2024
Обновен: 20:12 | 16 септември 2024

Започнаха да режат сухи дървета и клони във Варна (СНИМКИ)

Неханието на местната власти и климатичните промени са виновни за състоянието на зелената система в града, смята еколог

По материала работи: Слав Велев
Започнаха да режат сухи дървета и клони във Варна (СНИМКИ)

Снимки: Фейсбук: Мрак Арт

Започнаха да режат сухи дървета и клони във Варна. Забелязаха бдителни граждани в морската столица. "Ти да видиш! Можело било да се прати бригада от 20+ човека да отрежат мъртвите клони за 1 ден в градската градинка зад операта. Само е трябвало някой да пострада и да има по-голяма медийна гласност. Дано това е едно добро начало на подобни действия и в другите паркове (и не само) в града ни", написа Мрак Арт в социалните мрежи.

ИА "Черно море" припомня, че 40-годишен варненец беше опериран след като падна клон върху него през миналата седмица, а от община Варна съобщиха, че ще компенсират мъжа. Проблемът с изсъхналите дървета е на дневен ред с наближаването на есента. Неприятното е, че зачестяват и случаите на паднали клони, за щастие без други пострадали. 

Николай Танчев от фондация "Гея" посочи пред Радио Варна, че още от пролетта са предложили на кметската администрация да се учреди Специализиран експертен консултативен съвет за застъпничество и опазване на общинското природно наследство.

"Това е начин да се докарат до консултации и диалог отговорните институции - Регионалното министерство, Екоинспекцията, Горското стопанство, Областната адиминистрация, граждани и други организации. Така ще може да се стигне до това стопанисване на зеленото ни богатство, на нашите градски паркове и дървета, че да има съответната грижа," обяснява Танчев.

На предложението на фондацията все още няма отговор.

"Това, което ни успокоява е, че ние нямаме отговор и на десетки други предложения", подчертава Танчев.

Според него решението на проблема с изсъхналите и опасни дървета е в работата на общината да се включат експерти, професионалисти и граждански организации:

"Зелената система днес е подложена на много сериозни трудности, които не са свързани само с това, че до голяма степен местните власти нехаят. Тя е подложена и на ударите на климатичните промени. Целите тези засушавания, повишаване на температурата в града, образуване на топлинни острови, от тях страда и зелената система." каза Николай Танчев.

Коментари

Новини Варна