IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:45 | 9 септември 2024
Обновен: 02:27 | 21 септември 2024

Коцев обвини районните кметове, че се скатават

Градоначалникът им даде куп работа за седмицата

По материала работи: Слав Велев
Коцев обвини районните кметове, че се скатават

Благомир Коцев/Снимка: Община Варна/АРХИВ

Повече активност на районните кметствата в поддържането на градската среда. Това поиска от тях кметът на Варна Благомир Коцев на днешната оперативка. "Районните кметове се явяват на избори и печелят с визиите си за градската среда. Като ги изберат обаче, някои от тях започват избирателно да отговарят на гражданите, че решенията на проблемите зависят от голямата Община, а не от тях", коментира градоначалникът.

"Предстоят поредните избори във Варна - частични - за кметове на районите Одесос и Приморски. И не само кандидатите, но и действащите районни кметове са пред очите на хората и гражданите очакват резултати", добавя Коцев.

Ето какво е изискал от тях в срок до другата седмица:

- локациите на сухи и опасни дървета, срок за отрязване и обезопасяване, с приоритет детски градини, ясли, училища и други учебни заведения;

- местата в районите с несветещи лампи;

- улиците с дупки, които все още не са запълнени по програмата за пътна рехабилитация;

- списък с нередности в градската среда - счупени плочки, пейки, ел. табла, стълбове, опасни съоръжения с отпаднала функция и др.;

- точки на контейнери за смет, които не се извозват редовно или там няма достатъчно контейнери.

- състоянието на зелените площи и мерки за тяхната по-добра поддръжка - засаждане на растителни видове, поставяне на поливни системи, контрол върху новозасадените дръвчета.

Върху кметовете на райони пада работата по контрол - кои дървета да се кастрят или да се режат, например. Те трябва да присъстват по време на резитбата и коситбата и да приемат или отказват да приемат работата. Те имат контрол и върху сметопочистващата фирма и трябва да налагат глоби, ако договорът не се изпълнява, което се случва често, коментира още Коцев.

"Повече координация и активност от тяхна страна е решението към повече контрол върху фирмите за поддръжка на градската среда. Прехвърляне на отговорност няма да насърчавам. Списъците с нередностите са, за да се отстранява всяка от тях. Подкрепям всеки районен кмет, който си върши съвестно работата, независимо от коя партия е. Но и всеки, който се е явявал на избори и е поемал ангажименти трябва да отговаря най-вече пред своите избиратели", заявява кметът на Варна.

Коментари

Новини Варна