IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
17:00 | 7 септември 2024
Обновен: 14:17 | 16 септември 2024

Варненски ученик спечели сребърен медал от олимпиадата по математика в Египет

Българите се представиха отлично в престижната надпревара за знания

По материала работи: Александър Дечев
Варненски ученик спечели сребърен медал от олимпиадата по математика в Египет

Най-добрите български ученици по информатика направиха силно представяне и спечелиха 4 медала от най-престижното състезание по информатика в света за тази година. На 36-ото издание на Международната олимпиада по информатика в Египет родните гимназисти завоюваха 4 сребърни медала в конкуренция на над 350 участници от над 90 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Сребърните медали спечелиха Даниел Койнов (11 клас, ППМГ Шумен), който остана само на няколко точки от златните медали, Борис Михов (11 клас, СМГ), Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ). Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Емил Инджев (ЛогСофт).

Ръководителят Илиян Йорданов коментира веднага след церемонията: „Българският отбор е на 21 място в неофициалното отборно класиране по медали, както и 10 място по среден брой точки сред всички официални отбори! Това е най-доброто представяне на България на олимпиадата в последните няколко години. Запазваме и 5-тото място по общ брой медали от всички издания на олимпиадата.

Пожелаваме още повече успехи на учениците и поздравяваме всички допринесли за техния успех.“

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец и първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров.

До сега от всички издания на Международната олимпиада по информатика българските ученици са спечелили 127 медала – 27 златни, 55 сребърни и 45 бронзови.

Ето повече информация за българските ученици:

Даниел Койнов е ученик в 11 клас в ППМГ Шумен. Това е първото му пълно участие в националния отбор по информатика. Даниел започва да се занимава с информатика от 5 клас, като основното му развитие се дължи на екип от учители, от които с най-голям принос е Бисерка Йовчева. Най-добрите му представяния на международни състезания са златен медал от Romanian Masters of Informatics, златен медал от Балканската олимпиада по информатика, златен медал от Международната Жаутиковска олимпиада и златен медал от IATI – International Advanced Tournament in Informatics.

Веселин Маркович е ученик в 11 клас в МГ Варна. Той за втори път е част от националния отбор по информатика, като за втора поредна година успява заедно с това да се класира и в националния отбор по математика. Интересът на Веселин по информатика започва още от 5 клас, когато влиза в школата на Юлия Димитрова, на която дължи своето развитие като състезател. Миналата година той спечели бронзов Медал от международната олимпиада по информатика, а тази година вече има и бронзов медал по математика. Другите му световни постижения са два сребърни медала от Балканската олимпиада по информатика, три златни и един бронзов медал от румънския турнир RMI (включително и еднолично първо място от миналата година), златен и сребърен медал от Жаутиковската олимпиада.

Борис Михов е ученик в 11 клас в СМГ. Той за втори път е част от националния отбор по информатика. Борис също в 5 клас се запалва по информатиката, като първо е с учителят му Явор Никифоров, а след това се развива под ръководството на Илиян Йорданов. Миналата година Борис спечели бронзов медал от Международната олимпиада по информатика. Към това той е спечелил и златни медали от Балканската по информатика, Romanian Masters of Informatics и IATI – International Advanced Tournament in Informatics, а златото му на Жаутиковската олимпиада идва с постигането на абсолютно първо място на турнира.

Андрей Стефанов е ученик в 9 клас в ПЧМГ. Той се класира за първи път в националния отбор и е най-младият ни участник тази година. Пътят му в света на информатиката започва в 3 клас, когато се научава да програмира, в 5 клас започва да посещава школи, а в 6 клас се включва в първите си национални състезания. Учителите, които са вдъхновили Андрей са Диана Петрова, а след това подготовката му се поема от Петър Петров. Миналата година Андрей спечели златен медал и постигна абсолютно първо място на Европейската младежка олимпиада по информатика EJOI, към това има златен медал от Международната Жаутиковска олимпиада. Като състезател по математика той вече спечели сребърен медал от Romanian Master in Mathematics и сребърен от Балканската олимпиада по математика.

Коментари

Новини Варна