IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:45 | 5 септември 2024
Обновен: 16:42 | 15 септември 2024

Провежда се първото „Училище за архитектура и градска среда“ във Варна

Търсят се участници от цялата страна, участието е напълно безплатно

По материала работи: Слав Велев
Провежда се първото „Училище за архитектура и градска среда“ във Варна

От 9 до 12 септември 2024 г. във Варна ще се проведе първото издание на „Училище за архитектура и градска среда“. Фокус на лятното училище е крайбрежната архитектура с акценти културно наследство и инфраструктура културни дейности в градска среда и опит от Варна, Бургас, Барселона, Хамбург и други европейски градове.

Участието в програмата е без такса, с предварително записване чрез формуляр на сайта на училището до 6 септември, 23:59 ч. За участие могат да кандидатстват млади професионалисти, студенти и ученици от цялата страна на възраст от 17 до 29 г.

Лектори в пилотното издание са утвърдени български и чуждестранни специалисти. Сред тях са директорката на испанската фондация, провеждаща престижната Награда на Европейския съюз за архитектура, арх. Анна Рамос, директорката на Гьоте Институт -България урбанистът д-р Кирстен Хакенброх. Лекция за архитектурата на българското Черноморие и ключови имена в българската архитектура ще изнесе проф. д-р арх. Росица Никифорова – експерт по културно наследство, дългогодишен университетски преподавател и съосновател на архитектурни специалности в два български университета.

Сред местните специалисти са лекторите арх. Ирина Ефтимова, позната със сайта-архив за културно наследство, представящ на най-ценните архитектурни обекти във Варна, и създателят на училището Мария Баджакова, организатор на множество младежки и културни инициативи в градска среда. Лектор е и директорът на училището – единственият българин, носител на Наградата „Млад талант в архитектурата“ към Наградата за архитектура на ЕС „Мис ван дер Рое“, арх. Моника Маринова.

Под мотото „Градът в движение“, училището ще предложи интензивна програма от лекции, теренна работа, работилница и развиване на авторски проекти на участниците за градска среда. В две специални работни срещи обучаемите ще разговарят с Главния архитект на Варна, арх. Виктор Бузев, и със заместник-председателя на УС на Съюза на българските архитекти и председател на САБ – Дружество Варна, арх. Николай Рачински.

Пълната програма на училището и формулярът за участие са достъпни на сайта www.amorphaarchitecture.org.

„Училището за архитектура и градска среда“ се осъществява от Младежка фондация „Аморфа“ с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Коментари

Новини Варна