IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:00 | 5 септември 2024
Обновен: 19:10 | 15 септември 2024

Летище „Варна“ посрещна 1 111 111-ия си пътник за годината

Аеропортът отчита едноцифрен ръст на пътниците от Скандинавските страни

По материала работи: Слав Велев
Летище „Варна“ посрещна 1 111 111-ия си пътник за годината

Снимка: БТА

Летище „Варна“ посрещна 1 111 111-ия си пътник за тази година. Това е Он Ирен, която пристигна с полет от Трондхайм, Норвегия с полет на датската компания „Сънрайз Еъруейс“. С полета пристигнаха общо 172-ма пътници, който бяха посрещнати от заместник-директора на летище „Варна“ Даниела Павлова.

За събитието летището организира специално празнично посрещане. За пътник №1 111 111 бе осигурен специално брандиран за целта куфар. Всички пътници пък бяха изненадани с ръчно изработени и брандирани бисквити, с балони и празнично настроение.

При посрещането този път не бе използвана популярната водна арка. Началникът отдел „Комуникации, дигитален маркетинг и управление на събития“ в компанията „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, която е оператор на двете морски летища, Цветомир Стефанов обясни, че въпросът с устойчивостта е изключително силно застъпен, има някои авиокомпании, които избягват организирането на водна арка, по тази причина, с цел да няма разхищение на вода, нямаше и водна арка.

Стефанов добави, че среднощното събитие е много специално за аеропорта, защото за първи път в историята на летището се организира посрещане на пътник с толкова късен полет и с такъв номер.

Он Ирен, която е от Трондхайм, каза, че идва за четвърти път в България. Тя посочи, че в България ѝ харесва всичко. Норвежката ще отседне в курорта „Златни пясъци“.

Летище „Варна“ отчита ръст на пътниците в сравнение с миналата година както от Норвегия, така и от останалите Скандинавски държави, каза днес началникът на отдел „Комуникации, дигитален маркетинг и управление на събития“ в компанията „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, която е оператор на двете морски летища, Цветомир Стефанов при посрещането на пътник №1 111 111 на аеропорта за тази година, предаде БТА.

Той уточни, че ръстът е едноцифрен и варира между 8 и 9 процента. Увеличение се отчита и при половината от топ 10 на пазарите на летище „Варна“ спрямо нивата, включително от 2019 година. Тези пазари са Турция, Австрия, Белгия, Чехия и Нидерландия, каза Стефанов.

По отношение на трафика за цялата година очакваме известен спад спрямо 2023 година, а причината е проблемът с капацитета, който срещнаха повечето от авиокомпаниите, които оперират директни полети от и до летище „Варна“, обясни той.

Все още не може да се каже с колко процента е спадът, но по думите му не е голям. В края на годината ще може да се говори с точни цифри, каза Стефанов и уточни, че намалението е предимно на германския пазар.

Положителен аспект през тази година е откриването на доста нови дестинации и рестартирането на други, които не са оперирани до този момент. Тази година „Трансавиа“ стартира полети от Париж до Варна, като по този начин френският пазар е много силно застъпен за летище „Варна“.

След 10-годишна пауза са рестартирани полетите Варна-Хановер от „ТУИ флай Дойчланд“. Друга германска авиокомпания – „Дискавър Eърлайнс“, след като миналата година стартира много успешно полетите по линията Варна – Франкфурт, тази година увеличи честотата и стартира полети между Варна и Мюнхен, посочи Стефанов и уточни, че заявите за догодина са честотата и на тези полети да бъде много силно увеличена.

За зимния период е все още рано да обявим дали се очакват нови дестинации, каза Стефанов.

Коментари

Новини Варна