IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:30 | 4 септември 2024
Обновен: 17:55 | 15 септември 2024

Съдът остави под домашен арест издирван в Унгария варненец

Той е осъден там на 4 години затвор заради трафик на хора

По материала работи: Александър Дечев
Съдът остави под домашен арест издирван в Унгария варненец

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест" спрямо 53-годишен мъж от Варна до разглеждане на делото за неговата екстрадиция в Унгария. Той се издирва от властите там за изтърпяване на присъда от 4 години "лишаване от свобода" за трафик на хора.
Европейската заповед за ареста му е била издадена на 21 май тази година от Общия съд в град Сегед. Мъжът е бил задържан на 29 август, на адреса на който живее във Варна. Тъй като не е бил получен превод на заповедта на български език, той е бил освободен след изтичане на 72 часовото му задържане на 1 септември т.г.

Присъдата от унгарските власти е за участието на 53-годишния мъж в трафик на 15 мигранти – афганистанци, пакистанци и индийци, които той превозил през декември 2021 година до Унгария. За престъплението е бил осъден на 4 години затвор, от които му остава да изтърпи малко над 3 години и 2 месеца, след като било приспаднато предварителното му задържане. 

При проверка за „двойна наказуемост“, съгласно изискването за Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, беше установено че деянията представляват престъпление и по българския Наказателен кодекс. 

В съдебното заседание, защитата на мъжа поиска да не му бъде определяна най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Искането беше мотивирано с чистото съдебно минало на мъжа, постоянния адрес, наличието на дете, за което се грижи сам, както и с факта, че не е направил опит да се укрие, след като веднъж е бил задържан и след това освободен. Пред съда беше декларирано, че мъжът не желае да бъде предаден доброволно на унгарските власти, а иска да изтърпи присъдата си у нас. 

Съдебният състав на Варненски окръжен съд съобрази всички представени доказателства и становища и прецени, че искането за временното задържане на 53-годишия мъж отговаря на изискванията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Съдът посочи, че определянето на мярка за неотклонение цели осигуряването на лицето в предстоящото производството за екстрадиция. А доколкото мъжът веднъж е бил задържан и след това е бил освободен и не е направил опит да се укрие, към момента не може да се приеме за реална подобна опасност. Поради което прецени, че спрямо 53-годишния мъж може да бъде взема и по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“, контролиран с електронно средство за наблюдение.

Определението на съда подлежи на протест, като в този случай делото ще бъде разгледано пред въззивна инстанция на 10.09.2024 г.

Коментари

Новини Варна