IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:00 | 4 септември 2024
Обновен: 18:52 | 15 септември 2024

Съдят 44-годишен варненец заради наркоразпространение

За деянието се предвижда от 2 до 8 години затвор

По материала работи: Александър Дечев
Съдят 44-годишен варненец заради наркоразпространение

Варненският окръжен съд определи мярка "задържане под стража" на 44-годишeн мъж, привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. 

Според обвинението, на 3 септември тази година, при претърсване служители на Четвърто РУ са иззели от обвинения мъж различни по вид наркотици. Събрани са доказателства, че той разпространявал забранените вещества от дома си, като в хода на разследването са били разпитани и негови клиенти. 
За деянието НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. Същото е определено в закона като тежко умишлено престъпление.

Защитата на обвиняемия поиска по-лека мярка за неотклонение с довода, че мъжът има постоянен адрес, на който може да бъде открит, както и че има малко дете и жена, за които се грижи.  

Като разгледа събраните до момента протоколи от претърсване и изземване, показанията на свидетели и останалите писмени доказателства по делото, Варненският окръжен съд прецени, че би могло да се изведе извод за съпричастността на 44-годишния мъж към престъплението, за което е обвинен. По делото няма данни сочещи за опасност лицето да се укрие. Според съдебния състав, обаче съществува реален  риск мъжът да извърши престъпление срещу правосъдието, тъй като предстои извършването на множество действия по разследването, което е в начална фаза. Освен това втората по тежест мярка – „домашен арест“  - се явява неподходяща, тъй като обвиняемият е извършвал престъплението от дома си. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че към момента единствената възможна мярка за неотклонение спрямо 44-годишния мъж е най- тежката - „задържане под стража“.
Определението на съда подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна