IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:45 | 4 септември 2024
Обновен: 10:38 | 15 септември 2024

Денис Фейзулов от Варна спечели приз на космически лагер в Турция

Българското участие завърши с рекорд

По материала работи: Александър Дечев
Денис Фейзулов от Варна спечели приз на космически лагер в Турция

Денис Фейзулов, който е ученик в Частно основно училище „Малкият принц“ във Варна, получи престижната награда „Outstanding Camper“ в своята група по време на космическия лагер Space Camp Türkiye. Той се открои сред участниците със своите изключителни постижения и активно участие в учебните и практическите задачи на лагера. Денис е част от STEAM програмата за училища „Бъдещи изследователи“.

Space Camp Türkiye, разположен в Измир, Турция, е един от двата космически центъра за обучение, създадени по модел на НАСА. Лагерът предлага интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва симулатори, тренажори и практически дейности, свързани с космически мисии.

През 2024 година лагерът прие 201 участници от България и стотици ученици от други държави. Денис се отличи със своите способности в решаването на космически предизвикателства. Това е третият индивидуален медал за България тази година, след като Ния Парушева от София спечели индивидуален медал за изключително представяне, а Теа Венкова от София получи наградата „Right Stuff“ за качества на бъдещ космически изследовател.

Българското участие в Space Camp Türkiye 2024 завърши с три индивидуални награди и успехи в отборните мисии – рекорд за страната.

За първи път, освен ученици, и учителите ще имат уникалната възможност да се включат в космическия лагер, ако станат част от специалното обучение – „Космическа програма за учители: STEM обучение в Space Camp Türkiye“. Това събитие, което ще се проведе от 17 до 20 ноември 2024 г. в Измир, Турция, предлага на българските директори и учители да надградят своите знания в областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) чрез иновативен подход, базиран на модела на НАСА.

Програмата включва практическо участие в космически STEM дейности, методическо обучение и работа със специализирани симулатори и тренажори. Това е новаторска възможност за училищата в България да създадат свои „космически“ проекти, които да вдъхновят ученици от 3. до 10. клас.

Учителите, които искат да се включат в тази изключителна програма, могат да се регистрират до 11 октомври 2024 г. и да станат част от първата група български учители, преминали обучение в Space Camp Türkiye.

Коментари

Новини Варна