IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:32 | 3 юли 2015
Обновен: 00:41 | 8 септември 2024

Близо 13 на 100 от децата се отказват преждевременно от училище

Подобряване на условията в учебните заведения и осигуряване на учителска подкрепа за деца, чувстващи затруднение в конкретна дейност са част от мерките, планирани от МОН

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Няма съмнение, че науката и образованието са фактори за икономически растеж. Затова и през новия програмен период 2014-2020 година в България ще се изпълнява изцяло нова оперативна програма, в която основният акцент ще са именно те.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ има за цел да повиши инвестициите за наука и научни цели, да увеличи процента на завършилите висше образование и да редуцира процента на преждевременно напусналите училище. През изминалата година, отпадналите ученици от системата на образованието са близо 13 на сто, заяви ресорният зам.-министър Николай Денков, във Варна.


„Цифрата не е толкова далеч от тези 11%, които си е поставило министерството за цел, но за съжаление не е лесно да се върви надолу. Идеята е да вложим повече усилия, за да се намали броя на отпадащите ученици.“, добави още той. 


Денков посочи мерките, с които министерството ще се опита да задържи децата в училищата. Подобряване на условията в учебните заведения и осигуряване на учителска подкрепа за деца, чувстващи затруднение в конкретна дейност са част от мерките. Той добави също, че е хубаво децата да влизат в детската градина от поне 5 годишна възраст, ако може и от по-рано, за да се чувстват част от образователната система, когато влязат в първи клас.


„В оперативната програма са предвидени и не малко средства за квалификация и преквалификация на учителите. С приемането на училищния закон ще се променят учебните планове и програми, променят се методите за преподаване.“, каза още министър Денков.
 


Той добави също, че отпуснатите 1.37 милиона за период от 7 години, сравнени с общия бюджет за образование в страната са около 10% от бюджета за образование. Затова и мерките предвидени по ОП са насочени само в няколко ключови сектора. 
 


Предвидена е и промяна в начина на финансиране на висшите училища. 
„Университета, ако държи на реномето си, на авторитета си би трябвало да реши проблема вътре в него. Ако това не стане предвиждаме създаване на Апелативна комисия към МОН, която да разгледа случая и да излезе с решение“. Така завърши изказването си зам.-министър Денков, който представи във Варна ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.
 

Денислав Киров

 

Коментари

Новини Варна