IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
Новини Варна
08:23 | 30 август 2024
Обновен: 19:43 | 12 септември 2024

Общинските съветници подкрепиха част от приоритетните проекти за Варна

По материала работи: Александър Дечев
Общинските съветници подкрепиха част от приоритетните проекти за Варна

Общинските съветници одобриха отпускане на сума за част от проектите за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти на Варна, които могат да бъдат финансирани от държавния бюджет. От исканите 111 090 лв. за доклади, местните депутати гласуваха 8 650 лева. Те одобриха с 42 гласа "за" допълнението на капиталовата програма във връзка с приоритетни обекти по инвестиционната програма на Община Варна. (по чл. 107 , ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.), съобщава "Радио Варна"

Точката касае финансирането на докладите за оценка на съответствието на проектите - решение, което не беше прието на миналото заседание на Варненския общински съвет. "С голямо закъснение и частично, но това все пак се случи. Надявам се, че това, макар и закъсняло прозрение, да не ни забави толкова, че да изпуснем финансиране", подчерта кметът на Варна Благомир Коцев с пост в социалните мрежи. 

Общинският съвет в крайна сметка гласува финансирането на докладите за оценка на съответствието на проектите, важни за варненци, допълни кметът на Варна. 

"Бяхме свидетели след последната сесия на лъжливи изказвания за въпросните проекти, включително и от трибуната на Народното събрание. За 1 година администрацията на Коцев не е успяла да подготви нито един проект. Това е голата истина", коментира по време на заседанието общинският съветник от ГЕРБ-СДС Тодор Балабанов. 

Призоваваме администрацията да работи, подчерта Георги Георгиев от "Възраждане". 

Увеличението на средствата по Капиталовата програма е в размер на 8 650 лева от бюджета на Община Варна за 2024 г. съгласно приоритетните проекти по инвестиционната програма за Община Варна с прогнозен размер и обхват. 

"Общинският съвет допуска предварително изпълнение на решението, тъй като от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда", посочват от администрацията. 

Това са доклади за оценка на съответствие за по-належащите проекти, които са готови за сключване на споразумение с държавата, поясни в интервю за "Радио Варна" преди заседанието председателят на ОбС-Варна Христо Димитров. На следващата сесия, ако има други готови, пак ще одобрим финансиране, допълни Димитров. 

Коментари

Новини Варна