IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
15:15 | 29 август 2024
Обновен: 14:02 | 12 септември 2024

До края на септември общината ще определи местата на допълнителни съдове за смет

16 общински съветници подкрепиха предложението на администрацията за зелени контейнери за биомаса във вилните зони

По материала работи: Александър Дечев
До края на септември общината ще определи местата на допълнителни съдове за смет

Снимка: Община Варна, пресцентър

До края на септември с помощта на интерактивна карта ще бъдат определени местата в града, където има нужда от разполагане на допълнителни съдове за смет. Това поясни заместник-кметът по екологията и финансовите въпроси Христо Рафаилов по повод въпроси за сигналите за чистотата във Варна. По думите му, интерактивната карта е част от мерките за подобряване режима на сметопочистването, съобщават от пресцентъра на общината.

Всеки сигнал, който се получава писмено, под формата на снимка или коментар в социалните мрежи, се отразява в интерактивната карта с точни координати. След натрупване на 10 сигнала за една и съща точка, тя сменя цвета си, което показва, че има нужда от допълнителни контейнери на мястото. Система дава ясна индикация и добра проследимост за  концентрация на микросметища и недостиг на съдове, обясни Рафаилов и пред БНР. Той допълни, че в рамките на месец и половина, след края на активния туристически сезон, на базата на направен анализ, ще се вземе мотивирано решение, къде и колко нови контейнери трябва да бъдат разположени.

 

Рафаилов допълни, че във връзка с натрупването на големи количества зелен отпадък във вилните зони, администрацията е предложила да бъдат закупени и поставени 20 броя 7-кубикови контейнери за зелена маса. По време на днешната сесия на Общинския съвет той обясни, че Община Варна няма изградена система за този вид отпадък и той остава извън системата за събиране и извозване на битов отпадък. Проектът е пилотен и предвижда контейнерите да бъдат разполагани на места, различни от тези на съдовете за смесен битов отпадък и за разделно събиране. Целта е гражданите да привикнат да изхвърлят зелената маса в специалните контейнери и да не я смесват с останалите видове. Заместник-кметът по въпросите на екологията уточни, че сумата за закупуването им е в порядъка на 57 000 лв. и е най-ниска според пазарни проучвания и оферти на различни търговци и местни фирми-производители. Във връзка с опасенията на общински съветници, че пилотната система няма да сработи, Рафаилов обясни, че т.нар. „зелени“ контейнери има как да бъдат оползотворени според най-високите стандарти. Въпреки положителното становище на финансовата комисия, Общинският съвет днес не допусна поставяне на контейнерите, като за предложението на администрацията гласуваха само 16 общински съветници.

Коментари

Новини Варна