IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:45 | 28 август 2024
Обновен: 23:14 | 12 септември 2024

Общинският съвет на Варна обсъжда важни теми на сесията в четвъртък

В проекта за дневен ред са включени 9 точки

По материала работи: Александър Дечев
Общинският съвет на Варна обсъжда важни теми на сесията в четвъртък

Общинският съвет във Варна се събира за 14-ти път от началото на мандата. Редовното заседание ще се състои в четвъртък – 29 август 2024 г., от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В проекта за дневен ред са включени 9 точки.

Една от тях е предложение на кмета за отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието за проекти, за които Варна ще използва финансиране по Националната инвестиционна програма на Министерство на финансите за общински проекти през 2024 година. Според документа, предоставен на вниманието на съветниците, е необходимо да се осигурят 111 090 лв. с ДДС от местната хазна за доклади за 27 проекта.

Актуализацията на план-сметка „Чистота“ също фигурира в дневния ред. Рамката на бюджета за почистване се запазва в първоначално планирания размер от 47 млн. лева, но ще бъде направена компенсирана промяна, за да може да се купят съдове за биоразградими (зелени) отпадъци на стойност близо 57 хил. лева. Предвижда се закупуване на 20 съда и съответно разполагането им в райони, вилни зони и населени места, в които липсва изградена система за тяхното разделно събиране.

Във фокуса на заседанието ще бъде и сградата на ул. „Хан Аспарух“ № 1, която досега се ползваше за изпълнение на функциите на Териториалната дирекция на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) във Варна. Правото на управление ще бъде отнето от държавния орган, за да може имотът да се превърне в детска градина. Сградата се намира в централния район „Одесос“, който изпитва остър недостиг на места в детските заведения. За провеждане на процедурите за придобиване  безвъзмездно право на управление върху имота – публична държавна собственост, е необходимо решение на местния парламент.

Съветниците трябва да решат също дали да се предостави на ОП „Управление на проекти и озеленяване“ недвижим имот в местност Салтанат с цел използването му за битови помещения за служителите на общинското предприятие, работещи на територията на Приморския парк.

Сред темите на заседание № 14 е отпускането на финансови средства за инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. В дневния ред фигурира и предложение за предоставяне на помощи за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности.

Коментари

Новини Варна