IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
13:00 | 28 август 2024
Обновен: 17:00 | 13 септември 2024

Община Варна с нова кампания за разделното събиране на отпадъци

В разяснителни брошури са описани правилата и задълженията на граждани и фирми

По материала работи: Александър Дечев
Община Варна с нова кампания за разделното събиране на отпадъци

Община Варна подготви нови разяснителни брошури за разделното събиране на отпадъци. В тях са разяснени правилата и задълженията на граждани и фирми за изхвърляне на различните видове отпадъци. Предстои да бъдат подготвени и други брошури – за строителните и за едрогабаритните отпадъци. Мерките са част от информационната кампания на Община Варна, чиято цел е ограничаване на замърсяването на териториите за обществено ползване. 
 
В информационната брошура за разделно събиране на отпадъци, предназначена за граждани, са описани мерките за най-често срещаните опаковки от бита – пластмаса, хартия, метал и стъкло. За да бъде оптимизиран процесът на оползотворяването им, те трябва да се събират разделно: 
 
 
•    В Жълтия контейнер се изхвърлят опаковки от хартия, пластмаса и метали.
Хартия: Кашони (велпапе), картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, обувки и други), овoцелови табла (кори за яйца), опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване. Преди да изхвърлите хартиените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги сгънете максимално с цел намаляване на обема им.


Пластмаса: Фолио, кутии от козметични и хранителни продукти, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от напитки, бутилки и туби от миещи и почистващи препарати, флакони и туби от шампоани и други козметични продукти, найлонови пликове и торбички, тарелки от хранителни продукти, пластмасови капачки. Преди да изхвърлите пластмасовите опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте ги с цел намаляване на обема.
Метали: Кенове от напитки, консервни кутии, метално фолио, метални капачки от буркани и шишета. Преди да изхвърлите металните опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте кеновете с цел намаляване на обема.
Не изхвърляйте: Силно замърсени опаковки и хартия; санитарно-хигиенни материали; тапети; туби от автомасла, опаковки, съдържали опасни химически вещества с маркировка за опасен отпадък, платки от електронни устройства, саксии за цветя, играчки и електрически уреди.
 
•    В Зелените контейнери се изхвърлят опаковки от стъкло.
Стъкло: Буркани от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от козметични продукти. Преди да изхвърлите стъклените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете. Изхвърлете ги без капачките.
Не изхвърляйте: прозоречно стъкло, силно замърсени опаковки, опаковки, съдържали опасни химически вещества, електрически крушки, луминeсцентни лампи, домакински съдове и огледала.
 
Съвети на еколозите:
- Започнете разделното събиране още от момента на разопаковане на дадена стока.
- Обособете в дома си или на работното място специални кошчета за различните видове отпадъци, които могат да бъдат рециклирани и оползотворени отново.
- Информирайте се и за другите начини за пестене на енергия и ресурси, за да помогнете още повече на опазване на околната среда.
 
Задължения на фирми (юридически лица) за разделно събиране на отпадъци:
•    Да събират разделно образуваните от дейността им отпадъци.
•    Да не допускат смесване на неоползотворими с оползотворими отпадъци.
•    Да имат сключен договор с лица, които притежават документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците (издаден от РИОСВ за съответната дейност и отпадъци със съответен код съгласно Наредбата за класификация на отпадъците) за разделно събиране на акумулирания от дейността им боклук).
•    При проверка от страна на контролните органи са задължени да съхраняват и представят изискуемата документация за обекта (договори, кантарни бележки, приемно-предавателни протоколи, покупко-изплащателни сметки).
 
В правилата за юридическите лица е изрично записано, че не се допуска:
•    Замърсяването с отпадъци на териториите за обществено ползване – паркове, улици, тротоари, площади, зони за отдих и развлечения, тревни площи, междублокови пространства.
•    Използването от търговските обекти на съдовете за разделно събиране на отпадъци (жълт и зелен контейнер).
•    Смесването на разделно събрани отпадъци с други отпадъци по начин, затрудняващ последващото им рециклиране.
 
Съгласно Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Варна:
•    С имуществена санкция от 1400 лв. до 4000 лв. се наказват юридическите лица, които изхвърлят неопасна смет на неразрешени за целта места.
•    Имуществена санкция от 10 000 лв. до 50 000 лв. се налага за изхвърлянето на опасни отпадъци на неразрешени за това места.

Коментари

Новини Варна