Варна
fallback
Новини Варна
10:00 | 25 август 2024
Обновен: 04:01 | 22 ноември 2024

Мидите изчезнаха от менютата в капанчетата по морето (ВИДЕО)

Според някои намалението на запасите се дължи на свръхпотреблението през лятото

По материала работи: Слав Велев

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Напоследък в заведенията във Варна любимите на всички черни миди сякаш изчезват. Защо все по трудно деликатесът може да се открие в ресторантите и какви са причините за това?

Определено можем да кажем, че черната мида е сред любимите деликатеси на много хора, които посещават заведенията във Варна. От седмица насам обаче прави впечатление, че все повече клиенти в ресторантите забелязват, че няма пресни миди. Според някои намалението на запасите се дължи на свръхпотреблението през лятото, а според други причината се крие в горещото време и все по-топлата морска вода.

Вече повече от седмица в голяма част от заведенията във Варна се забелязва недостиг на любимата за много хора прясна черна мида, а от бранша имат свое обяснение за това.

"Времето е топло, хубаво е за туризъм. Има много туристи. Нормално е при такова свръхпотребление да има в дадени моменти някакъв недостиг. Разбира се в количествата, в които всички очакваме да бъдат - няма как. Виждате и природата ни постоянно ни поднася някакви различни предизвикателства", обясни Павлин Косев - председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, предаде NOVA.

За предизвикателствата на природата споделят и от риболовния сектор.

"Повърхностният слой много се затопля. Планктонът се развива повече и водата става мътна. Щом става мътна привлича слънцето повече. т.е. температурите се повишават и мидата окапва", сподели Стоян Тодоров - производител на миди.

Оказва се обаче, че не само природата влияе за недостатъчните количества. "Има много хора, които работят, вадят миди по всякакви начини, които са нерегламентирани и това е основната причина според мен", допълни той.

Въпреки всичко риболовни сдружения са на мнение, че има достатъчно миди в морето, а сериозните проблеми се крият другаде.

"Големите мидени ферми опитват да направят монопол на пазара. Да наложат продукция само от аквакултури, като задушават дребни производители - риболовци на дива мида", отбеляза Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.

Другият проблем е незонирането на Черно море.

Румъния е разделила на зони Черно море и там има зони клас А. Тя означава, че водата е достатъчно чиста от биотоксини и микроорганизми. Мидите уловени в тази зона могат да се продават директно на пазара, без да минават през пречиствателни центрове, като мидените ферми, специално само за тях - тяхната зона е А. 

А на рибарите е било обещано скоро морето ни да бъде зонирано, както е при съседните ни държави.

"Ако бъдат зонирани и има зони клас А, в които има черни миди, тогава директната продажба от дребни производители, като членовете на нашето сдружение на пазара би била директна и няма да има никакви проблеми и пазара ще бъде задоволен с достатъчно количество качествена храна", посочи Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.

Вижте повече в репортажа на Емил Дамянов

Автор на статията:
Слав Велев
миди ресторанти Варна видео улов капанчета новини варна
0 коментара
fallback
fallback