IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
07:53 | 23 август 2024
Обновен: 11:31 | 12 септември 2024

Прокуратурата във Варна образува преписка заради списъка с имена на учители

Няма да позволим български преподаватели да бъдат унижавани заради публичната си позиция, заявиха кметът и заместник-кметът на морската столица

По материала работи: Слав Велев
Прокуратурата във Варна образува преписка заради списъка с имена на учители

Окръжната прокуратура във Варна се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, в частта, забраняваща ЛГБТ пропагандата в училище. 

Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров съобщи, че е образувана преписка по две медийни публикации, разпределени на случаен принцип, на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Варна, която ще прецени какво трябва да се направи. Наблюдаващият прокурор е този, който ще вземе решение как да процедира нататък, поясни Лазаров. 

По време на пресконференция в Бургас, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза: „Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (подписка срещу промените в ЗУПО – бел. ред.). Нормално ли е да има хора в образователната система - директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е“, каза Костадинов.

В същото време в социалните мрежи стотици родители изразиха възмущението си от действията на „Възраждане“ и заявиха, че се организира лов на вещици и саморазправа с българския учител.

Пред БНР служебният зам.-министър на образованието Емилия Лазарова каза, че министерството готви и отговорите на питането на еврокомисарят по равенството Хелена Дали за "забраняването на ЛГБТИ пропагандата в училище".

От Българския хелзинкски комитет казаха, че ще предоставят безплатна правна помощ на учители и служители в системата на образованието, засегнати от институции или частни лица след приемането на промените.

Не се страхувайте! С вас съм. Общината - също. Никой да не си и помисля да ви заплашва! Така кметът Благомир Коцев се обърна специално към учителите във Варна по повод изнесения от политическа партия списък на варненски педагози. Списъкът включва имената на преподаватели, изразили публично позицията си по промените в Закона за образованието. Коцев декларира, че имат подкрепата му и ги призова да подават лично до него сигнали за натиск, ако такъв се осъществява.

Пред БНТ заместник-кметът по образованието Павел Попов каза, че ръководството на Община Варна е изключително разтревожено от опита да бъдат съставени черни или позорни списъци с имената на български учители. Това е опит на една политическа партия да се намеси в образователната система, която е един чувствителен механизъм, каза още Попов.

Българското училище функционира въз основа на хармонията между три фактора – родители, учителите и директори. Свидетели сме на прецедент, при който една политическа партия се опитва да подстрекава родителите срещу други част от това триединство – учителите. Позволяват си да използват език на омразата, който, по думите на Павел Попов, е характерен за фашистките режими от 30-те години на XX век. Да се наричат „паразити“ хората, е фашистка лексика, която ние не можем да посрещнем спокойно, категоричен бе Попов. Ще възразяваме, ще протестираме и ще търсим хора в институциите на държавата, за да предотвратим по-нататъшни подобни прояви, каза още той.

Според Попов петицията на учителите е балансирана. Тя задава въпроси, а не отговори. Самият факт, че български учители могат да бъдат унижавани публично за това, е изключително тревожен и трябва да бъде пресечен в зародиш, каза още Попов, като изрази пълната подкрепа на Община Варна към учителското съсловие и специално към цитираните учители и училищата, където те преподават.

Коментари

Антония кура ( преди 1 седмица )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна