Варна 22°
fallback
Новини Варна
11:45 | 17 август 2024
Обновен: 08:56 | 20 септември 2024

Първата момичешка гайдарска група се роди в Аксаково (ВИДЕО)

Джура гайдата е известна във всички фолклорни области, може да изсвири всичко

По материала работи: Слав Велев

Снимка и ВИДЕО: NOVA

Първата група от момичета, които свирят на гайда е създадена в Аксаково. Това е уникално и невиждано до момента у нас, а и по света. Как се е родила идеята и кое вдъхновява девойките да свирят на този тежък и доста труден инструмент разказва Емил Дамянов по NOVA.

10-годишната Сияна е най-малкият представител на групата. Тя споделя, че се е насочила към гайдата заради баща си. "Той ми разказа, че като е бил малък е свирил на този инструмент и ми стана интересно. Предполагам, че повече мъже свирят на гайда, но ми хареса много", казва тя.

Ивелина пък разкрива, че народната музика винаги е била част от живота ѝ. "Баба и дядо бяха огромни фенове на фолклора. Много исках да пробвам да свиря на гайда, така реших да се запиша. Всичките ми приятели се радват и ме подкрепят, дори биха искали да се научат. Джура гайдата е известна във всички фолклорни области, може да изсвири всичко, защото има дупка, която се нарича мърморка. Тя възпроизвежда полутоновете. На каба гайдата това го няма. Обичам да свиря добруджански мелодии", обясни момичето.

Идеята се роди спонтанно, на една репетиция забелязах, че момичетата са повече и могат да сформират група, разказа пък Никола Георгиев, ръководител на школата.

Вижте повече в репортажа на Емил Дамянов:

Автор на статията:
Слав Велев
първата момичешка гайдарска група първа гайдарска група момичета гайди гайдарска група момичета гайда гайдарска група Аксасково Варна новини варна новини аксаково култура Джура гайдата Джура гайда мърморка
0 коментара
fallback
fallback