Варна 17°
fallback
Новини Варна
10:20 | 17 август 2024
Обновен: 15:24 | 19 септември 2024

Вода с нитрати пият абонатите на ВиК в аксаковско село

11 населени места във Варненско са с въведен режим на водата

По материала работи: Слав Велев

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна.

Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че питейната вода със съдържание на нитрати над максималната стойност не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна за бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

От 1 до 15 август  Регионалната здравна инспекция - Варна е изследвала 13 проби за микробиологични показатели при консуматорите на вода от централно водоснабдени 13 на брой населени места в областта. Резултатите са отлични и не показват отклонения от изискванията. 

В цялата област Варна има 11 населени места с въведено режимно водоснабдяване. Това са селата Зорница, Любен Каравелово, Доброглед, Долище, Слънчево, Припек, Бенковски, Садово, Аврен, Крумово и с.Новаково, припомнят от Областна управа.

Автор на статията:
Слав Велев
село Зорница Зорница ВиК новини нитрати ВиК-Варна новини варна качество вода
0 коментара
fallback
fallback