IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:15 | 14 август 2024
Обновен: 02:07 | 11 септември 2024

Световноизвестното мецосопрано Светлина Стоянова закрива "Опера в Летния театър" във Варна

Соня Йончева ще пее в премиерата на "Пиратът" от Белини

По материала работи: Александър Дечев
Световноизвестното мецосопрано Светлина Стоянова закрива "Опера в Летния театър" във Варна

Подобаващ финал на блестящото XV издание на фестивала Опера в Летния театър – Варна 2024 ще постави оперният гала концерт на 30 август. Звездата на вечерта е световноизвестното българско мецосопрано Светлина Стоянова, а оркестъра на Варненската опера ще дирижира маестро Диан Чобанов. В оперната гала ще участват и сопраните Йоана Железчева и Пилар Гаридо, баритонът Матео Манчини, тенорът Рейналдо Дроз и басът Гео Чобанов. В програмата са включени любими откъси от творби на Моцарт, Белини, Росини, Бизе, Гуно, Доницети.

Това ще е първа изява на варненска сцена на Светлина Стоянова, чиято стремителна международна кариера я отвежда до оперни театри като Миланската Скала, Виенската Щатсопера, оперите в Хамбург, Цюрих, Мюнхен, Латвийската опера и много други. Тя е най-високо класираната певица през 2016 г. на конкурса Le Grand Prix de l’Opera, записва с Българското национално радио, в два поредни сезона е щатен солист на Виенската Щатсопера (2018–2020 г.). Светлина Стоянова е отличена в класацията „30 под 30“ на Forbes България за 2019 г., а през 2020 г. получава престижната „Грамота за принос към популяризирането на българската култура по света“ от Министерство на културата на Република България. В нейно изпълнение на оперната гала публиката ще чуе арии от „Милосърдието на Тит“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилският бръснар“ и емблематичната „Хабанера“ от „Кармен“. В програмата са включени и белкантови бисери като „Casta Diva” от „Норма“, Ария на Имоджене от „Пиратът“ на Белини, Ария на Норина от „Дон Паскуале“ на Доницети и други. Спектакълът е в режисура на Александър Мутафчийски.

С Оперната гала завършва летният фестивал 2024 на Държавна опера Варна, който под мотото „100 години от смъртта на Джакомо Пучини“ доведе във Варна световни звезди, сред които Александрина Пендачанска, Доната Д`Анунцио Ломбарди, Красимира Стоянова, Соня Йончева, Рикардо Маси, Светлина Стоянова, и предложи на зрителите общо двайсет спектакъла, осем от които премиерни.

----------------

СОНЯ ЙОНЧЕВА ЩЕ ПЕЕ В БГ ПРЕМИЕРАТА НА „ПИРАТЪТ“ ОТ БЕЛИНИ

Оперната прима Соня Йончева, предизвикала възторга на сегашната Опера в Летния театър с „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“, и Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, постигнаха предварително съгласие през август 2025 г. звездното сопрано да участва в премиерата на “Пиратът” от Винченцо Белини. Това ще бъде първата постановка в България на този шедьовър на краля на белкантото.

Заради предизвикателствата в ролята на Имоджене, изискваща високо вокално и артистично майсторство, „Пиратът“ се поставя изключително рядко и в най-добрите оперни театри. В Миланската скала цели 60 години след Мария Калас не могат да намерят виртуозна певица и актриса, която да влезе отново в образа… до появява на Соня Йончева през 2018 г. Под тежестта на тази партия са се огъвали имена като Мирела Френи и Анна Нетребко, а само година по-късно Соня Йончева пожъна невероятен успех с ролята на сцената на Кралската опера в Мадрид, заради което испанската преса я нарече “Ла Йончева”. „С "Пиратът", или радостта на белкантото", "Йончева си спечели правото да бъде наричана "Ла Йончева". Тя изпя операта с впечатляваща вокална мощ"; "Тя стана една от великите сопрани (Мария Калас, Монсерат Кабайе, Лучия Алберти, Рене Флеминг и Мариела Девиа), пели тази опера". 

Върху тези отзиви в испанската преса за новата постановка на мадридския Кралски театър с българката Соня Йончева и мексиканския теноp Хавиер Камарена обръща внимание главният редактор на възроденото от Соня Йончева списание „Български артист“ Ивайло Спасов.

“От първите до последните акорди това е изпитание. Един вид вокална гимнастика. Но точно в това се заключава и техниката на белкантото, нали? Ето защо я обичаме толкова много. Това е нашата "най-спортна" дисциплина", споделя самата Соня Йончева. 

„Най-сетне истинската примадона“, отбелязва по повод превъплъщението на певицата в образа на Имоджене „La Stampa”. „Чудото Соня Йончева“, възкликва “Il Manifesto”; “Имоджене – достойна за залата на славата на Белини“, констатира на свой ред “Il Giorno”. С предварителната нагласа за едно изключително събитие и родната публика ще очаква Соня Йончева в българската премиера на „Пиратът“, планирана за XVI издание на Опера в Летния тетър – Варна 2025.
 

---------------

ХИТОВИЯТ „БОДИГАРД“ В ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

Веднага след премиерата си през миналата година „Бодигард“ се нареди сред хитовите мюзикълни заглавия на Варненската опера и продължава да препълва залите на всяко представление. На 16 август във варненския Летен театър отново ще звучат великолепните песни на Уитни Хюстън от филма с най-продавания саундтрак за всички времена. Спектакълът в режисура на Борис Панкин събира впечатляващ състав и в ролите на певицата Рейчъл Марон и бодигарда ѝ Франк Фармър влизат атрактивната мюзикълна актриса от Уест Енд Манал Ел Фейтури и любимецът на публиката Орлин Горанов. Нора Караиванова блести вокално като сестрата на певицата, Ники Марон. Звездата на мюзикълното дирижиране и оркестрация маестро Страцимир Павлов ръководи спектакъла, а сценографията е на Лальо Христов. Не пропускайте „Бодигард“ на открита сцена – едно първокласно музикално изживяване.

Коментари

Новини Варна