IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:30 | 13 август 2024
Обновен: 16:07 | 10 септември 2024

Обвинен в грабеж, отвличане и принуда продължава да търка наровете във варненския арест

31-годишният Хюсмен пребил мъж и го принудил да изтегли 300 лева от банкомат

По материала работи: Слав Велев
Обвинен в грабеж, отвличане и принуда продължава да търка наровете във варненския арест

Варненският апелативен съд намери за неоснователна жалбата на обвинен в грабеж, отвличане и принуда срещу определение на Окръжен съд – Варна, с което е била взета най-тежката мярка за неотклонение. Деянията били извършени на 5 август, а по случая е привлечен към наказателна отговорност 31-годишният Хюсмен Р. Прокуратурата смята, че той е нападнал жертвата и отнел портфейл с малка сума и лични документи. В съучастие с друго лице, отвлякъл потърпевшия, отвел го до банкомат и го принудил да изтегли пари. Отправил му заплахи и го накарал да му даде сумата от 300 лева. Обвиняемият е осъждан и е извършил грабежа и изнудването при опасен рецидив.

Защитата смята, че задържането на Хюсмен Р. е прекалено тежка мярка. Обвиняемият не би могъл да извърши престъпление, защото всички свидетели са разпитани и няма как да им въздейства. От друга страна, има малко дете, за което трябва да се грижи, тъй като майката е безработна.

Представителят на Апелативната прокуратура помоли съда да остави в сила задържането под стража. Може да се направи обосновано предположение, че не друг, а обвиняемият е извършил деянията. Признакът „опасен рецидив“ предполага опасността от осъществяване на престъпление.

Съдебният състав взе предвид, че на 6 август обвиняемият е бил привлечен за тежки умишлени престъпления, реализирани в реална съвкупност. Две от тях са в условията на опасен рецидив. Всички те се санкционират от закона с лишаване от свобода. Горната инстанция изцяло се солидаризира с първостепенния съд за обосноваността на предположението за авторството на деянието. Реален е и рискът при по-лека мярка Хюсмен Р. да извърши престъпление. Тази опасност се извлича от съдебното му минало – многократно осъждан за различни по вид престъпления, включително отвличане и грабеж, кратко време след изтърпяване на ефективно наказание. От друга страна, не е оборена законовата презумпция, че при обвиняеми в тежки умишлени престъпления, осъществени при опасен рецидив, е реален рискът от извършване на престъпление.

Допълнителен аргумент за настоящия съдебен състав е обществената опасност на деянието. Няма важни социални причини, които да налагат по-лека мярка за процесуална принуда, тъй като в отглеждането на детето участва и съпругата на обвиняемия. Ето защо адекватно е задържането му под стража.

Определението е окончателно.

 

Коментари

Новини Варна