IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
10:15 | 11 август 2024
Обновен: 06:44 | 17 септември 2024

Пациентът, който загина при пожар в психиатрията във Варна, е бил вързан

Екип на омбудсмана направи внезапна проверка

По материала работи: Александър Дечев
Пациентът, който загина при пожар в психиатрията във Варна, е бил вързан

Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана извърши в четвъртък (8 август) внезапна проверка в психиатричната клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ ЕАД в гр. Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите.

Проверката на експертите констатира наличието на множество нарушения, които засягат правата на пациента с психично заболяване, настанено в УМБАЛ „Св. Марина“ с цел изготвяне на съдебно-психиатрична експертиза, пише "Петел".

На първо място, по време на пожара на пациента е приложена имобилизация (връзване) без да са спазени основни изисквания на Наредба № 1 от 28 юни 2005 г. за реда за прилагане на мерки за временно физическо ограничаване при пациенти с установени психични разстройства. Т.е. помещението, в което е бил фиксиран пациентът, няма видеонаблюдение и спрямо него не е било извършано постоянно наблюдение, съгласно изискванията на чл. 11 от Наредбата.

Проблемът с прилагането на Наредба № 1 от 28 юни 2005 г.  нееднократно е сигнализиран от омбудсмана както в годишните доклади на Националния превантивен механизъм, така и в специални доклади – последният, от които е представен на вниманието на 49-ото Народно събрание.

Според институцията на националния омбудсман цитираната наредба противоречи на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание към ООН и Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа. Във връзка с това нееднократно е препоръчвано на министъра на здравеопазването да изготви протокол за прилагане на принудителните мерки „имобилизация“ и „изолация“, в който ясно да е отбелязано с каква продължителност и колко често могат да бъдат изолирани и имобилизирани пациентите за период от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се прилагат тези мерки.

На второ място, проверката констатира наличието на крайно ограничен персонал в мъжкото отделение на Първа психиатрична клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. По време на възникването на инцидента на дежурство са били една медицинска сестра и един санитар. Общо за 4-те клиники по психиатрия към УМБАЛ „Св. Марина“ е имало един дежурен лекар, който не е бил в тази клиника по време на пожара.

Институцията на омбудсмана още от 2014 г. алармира в своите годишни доклади като НПМ за проблемите с финансирането на държавната психиатрична помощ и изпълнението на медицинските стандарти. Компетентните институции продължават да са длъжници в намирането на трайно решение на сериозните проблеми, свързани с лошата материално-техническа база и кадровото обезпечаване на психиатричната грижа.

Институцията на омбудсмана неизменно сигнализира, че тези проблеми пряко засягат и нарушават правата както на пациентите, настанени в тези институции, така и на работещите в тях.

При проверките си през последните 10 години, омбудсманът многократно подчертава необходимостта в най-спешен порядък да бъде разгледан и актуализиран бюджетът на всички психиатрични болници при отчитане на инфлационните процеси, които протичат в страната. В тази връзка омбудсманът отправи препоръка - в Националната стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2020-2030 г., че трябва да се акцентира върху привличане на повече специализанти със специалност „Психиатрия“ и „Детска психиатрия“.

Омбудсманът и при предишни свои проверки отправя препоръки към Министерство на здравеопазването да преразгледа Правилника за устройството и дейността на лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, в частта численост на персонала, за да се подобри кадровата обезпеченост и да се гарантира равна здравна грижа за всички психично болни, настанени в ДПБ.

На трето място, в ползваните от Първа психиатрична клиника на УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна, изолатори липсва изградена система за пожароизвестяване, въпреки отправени предписания от контролните органи.

Още от 2019 г. институцията на омбудсмана константно алармира министъра на здравеопазването за необходимостта да се регламентира изискване за инсталиране на противопожарни детектори за дим като критерий за качество на здравната грижа с оглед подобряване сигурността на пациентите с психиатрични заболявания. Същата препоръка е отправена до министъра на здравеопазването отново през 2023 г. Отговорът неизменно е, че МЗ ще финансира пожароизвестителни инсталации при финансова възможност до края на годината. Видно от направените констатации при проверката в Първа психиатрична клиника на УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна, този ангажимент на здравното министерство остава все още неизпълнен.

Всички резултати от проверката предстои да бъдат изложени в доклад с препоръки към компетентните институции.

Коментари

Новини Варна