Варна 20°
fallback
Новини Варна
16:00 | 9 август 2024
Обновен: 10:10 | 19 септември 2024

Спешни мерки срещу чумата по дребните преживни животни взимат във Варненско

Извършват се масови проверки по пътищата за превоз на животни

По материала работи: Слав Велев

Снимката е илюстративна: МВР/АРХИВ

Областната епизоотична комисия във Варна предприема мерки за недопускане навлизането на болестта чума по дребните и преживни животни заради влошената обстановка в Румъния и Гърция. 

Една от първите въведени мерки е свързана с движението и превозването на дребни преживни животни (овце и кози). Действията трябва да са съпроводени с предварително извършени клинични прегледи, след които се издават посочени от Българската агенция по безопасност на храните документи. Превозването на животните трябва да става само с лицензиран транспорт. 

Засилва се както граничният контрол, така и взаимодействието с териториалните звена на МВР за борба с нелегалното придвижване на ДПЖ. В тази връзка започват масови проверки по пътищата в област Варна. Контролиращите органи ще проверяват придружаващите документи – за произход на животните, за клиничното им състояние, както и за крайната дестинация. Органите на МВР ще получат точни указания за вида и броя на лицензираните документи, необходими за превозването на ДПЖ.

Остава в сила наложената преди седмици забрана за изложби и пазари на дребни преживни животни. 

В област Варна такива пазари има само във Вълчи дол и Суворово, които са известени за наложените мерки, уточняват от Областната администрация. 

До 16 август тази година всички епизоотични комисии в 12-те общини на област Варна трябва да проведат свои заседания, да разяснят на местните власти и животновъди мерките, които се предприемат за недопускане разпространението на болестта. Общините в областта трябва да повишат осведомеността както на животновъдите, така и на хората по отношение заболяването чума по ДПЖ.

БАБХ апелира към собствениците на ДПЖ да не смесват стадата си по време на пашуване, за се да предпазят от евентуално заразяване, тъй като става дума за контактна инфекция, която се предава от заразено към здраво животно.

Животновъдите трябва да внимават, ако се налага да закупуват животни и да го правят само ако е наличен гарантиран произход и документиран здравен статус.

Специализираните власти настояват да не се купуват ДПЖ от държави, засегнати с това заболяване – Румъния и Гърция.

Важно е да се знае, че човек не може да се зарази с този вирус, но заболяването е изключително заразно за ДПЖ и води до нанасяне на големи икономически загуби.

БАБХ информира, че от началото на годината до момента са извършени над 1200 клинични прегледа и са обхванати 46 хил. дребни преживни животни. Над 2000 са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.

Актуалната епизоотична обстановка в страната е спокойна. Няма сигнали и съмнения затова, че болестта е проникнала на територията на страната, обобщават от Областната администрация. За съжаление, в съседните държави - Румъния и Гърция, които са засегнати от вируса, епизоотичната обстановка все не е овладяна. В Румъния огнищата вече са 56 и са засегнати над 233 000 животни, докато в Гърция огнищата са 44 и са засегнати почти 18 000 животни.

Автор на статията:
Слав Велев
Варненско чума Варненско бабх мерки чума Варна мерки чума здраве чума по дребните преживни животни Областната епизоотична комисия във Варна овце и кози МВР проверки пътища овце кози
0 коментара
fallback
fallback