IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
15:30 | 7 август 2024
Обновен: 01:49 | 18 септември 2024

Д-р Сотиров за пожара със загинал в психиатрията във Варна: Може да е опитал да освободи ръцете си и да запали цигара

В изолатор пациентът влиза в друг режим на грижа, казва той

По материала работи: Александър Дечев
Д-р Сотиров за пожара със загинал в психиатрията във Варна: Може да е опитал да освободи ръцете си и да запали цигара

Членът на Българската психиатрична асоциация д-р Владимир Сотиров коментира ужасния инцидент от варненската психиатрия, при който пациент загина при пожар. Според него трябва да има непрекъснат надзор над психичноболни, които се намират в изолация.

“Може да е опитал да освободи ръцете си и да запали цигара и така да е причинил пожар, ако изключим версията за проблеми с електрическата инсталация. В изолатора обикновено има легло и матрак – облицован с кожа или дунапрен, без чаршаф. Това са леснозапалими материали. Много е вероятно пациентът да е поставен в стаята без да е проверено за наличие на запалка и кибрит”, каза той пред "Нова Нюз".

“От мои колеги разбрах, че загиналият пациент е бил поставен във временна изолация. Не би трябвало да има такива по стандарт. Дори при такава крайна мярка за ограничаване на личната свобода, понякога съчетана с обездвижване с колан, трябва да има мерки за безопасност. Миналата година пациент изгоря в Психиатрията в Ловеч по същия начин. Бил е в безпомощно състояние, без да може да реагира. Допускам, че в този случай става дума за нещо подобно. В изолатор пациентът влиза в друг режим на грижа. Изолацията в психиатрията представлява интензивна помощ и непрекъснато наблюдение. У нас се изисква надзор на 30 минути, което е крайно недостатъчно – трябва да е непрекъснат”, категоричен е той. 

Според него липсата на персонал също е сред възможните причини за липсата на редовен надзор над пациентите. Сред проблемите в сектора е и неглижирането на болните, допълни д-р Сотиров.

Коментари

Новини Варна