IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
12:15 | 31 юли 2024
Обновен: 10:28 | 8 септември 2024

Андрияна Андреева отчете година начело на Областна администрация - Варна

Голямата й цел бе създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани да работят в полза и в интерес на хората

По материала работи: Слав Велев
Андрияна Андреева отчете година начело на Областна администрация - Варна

При встъпването си в длъжност в края на юли 2023 година, областният управител Андрияна Андреева посочи голямата цел на екипа на Областна администрация – Варна, насочена към създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции от държавната и от местната власт на територията на областта работят в полза и в интерес на хората.

За изминалата една година пътят за постигане на целта бе свързан с изпълнението на следните 10 основни приоритети:

Ефективна и прозрачна администрация:

1.1. Близо 30 са електронните административни услуги, предоставяни от Областна администрация – Варна чрез централизираната платформа за предоставяне на услуги от администрациите, поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“ и сайта на областта.

1.2. Осем са публичните регистри, които се поддържат на сайта на областта. По-важните от тях са „държавна собственост“, „обществени поръчки“, дейностите на всички 27 областни комисии и съвети, които работят в сферите на транспортната свързаност, на здравеопазването, на младежките дейности и образованието, на културните институции, на туризма, наука и висше образование и др.

1.3. В процес на подготовка и въвеждане се намира прилагането на модела CAF - цялостен инструмент, който обхваща и анализира всички основни аспекти на управление качеството на работа в публичната администрация.

Държавната администрация с лице към правата и проблемите на хората от областта.

2.1. Единствената областна администрация в страната, която има – 4 приемни дни за граждани/ всеки четвъртък от седмицата/.

2.2. Последният приемен ден – за креативни предложения, творчески проекти и идеи. Някои от най-интересните проекти, които бяха обсъдени и предложени в този приемен ден са:

За създаване на музей на музиката и музей на графичното изкуство.

Осъществихме съвместен проект с Дневен Център РИВИЕРА за пълнолетни лица с увреждания, благодарение на които озеленихме и поддържаме дворното пространство на ОА – Варна.

Възстановихме практиката за взаимодействие на областния управител с кметовете и администрациите на 12-те общини от областта :

3.1.Шест са проведените срещи досега – Варна, Вълчи дол, Долни чифлик, Дългопол, Провадия, Аксаково. На тях са дискутирани общи за общините теми, обменя се опит и добри практики при разрешаване на възникнали проблеми. Някои от тях са :

събиране на туристическия данък,

проблеми на здравеопазването,

проблемът с бездомните животни и с незаконните сметища,

възможностите за кандидатстване по европейски програми,

транспортната свързаност между селищата в областта,

проблемите с безводието в общините и ВиК проектите,

иновативни идеи за разрешаване на възникнали кризи, бедствия и аварии,

пътното строителство и рехабилитацията на пътищата,

социалните услуги и развитие на социална икономика,

селищните образувания и кадастралните планове за тях и др.

3.2. Проактивна комуникация с малките населени места в общините от областта.

Екипът на Областния управител се запозна актуалните въпроси, които стоят за разрешаване пред кметове и кметски наместници на малките селища от общините Бяла, Ветрино, Долни чифлик и Белослав. Сред тях най-сериозният е транспортната свързаност с големите общини и с областния град. В резултат на проведените разговори и комуникация на екипа на областния управител се намериха нови превозвачи по транспортни линии между Варна и Белослав, както и решения за. автобусна линия 409.

В ход е и разработването на нова транспортна схема на областта през изминалата година.

Проактивна политика на взаимодействие и активно сътрудничество между общините от областта и държавната администрация /МС, различните министерства, държавни ведомства, работещи на територията на областта/

При разрешаване на кризата с безводието в Община Аврен лятото на 2023 година.

В търсене на съвместни решения срещу засушаването и ВиК проектите на общините от областта.

4.3. При разрешаване на кризата, възникнала с Белодробната болница.

4.4. Засилена комуникация и публичност относно:

чистотата на крайбрежието и морската вода след аварията в Каховка/Украйна/ през лятото на 2023 год.

От 30 юли тази година на сайта на ОА – Варна всяка седмица ще намирате актуална информация от провеждания от РЗИ мониторинг за чистотата на водите за къпане на територията на област Варна.

4.5. При отстояване интересите на държавата, здравето и безопасността на рибарите и комуникацията с рибарските сдружения за разрешаване на въпроса с лодкостоянките.

4.6. За предприемане на конкретни мерки и действия срещу дивото къмпингуване. – регулярни проверки, съвместно с МТ, общините, експерти от държавни институции и ОА - Варна.

4.7. Действия по обезпечаване на водноспасителна дейност на неохраняемите плажове на територията на област Варна – проверки на плажовете, обявяване на обществена поръчка за водно спасяване, сключване на договори за водноспасителна дейност.

4.8. Проверки за състоянието на язовирите на територията на областта, почистването на дерета в извън урбанизираните територии на областта.

4.9. Подобри се ефективността на работата и взаимодействието на Областния щаб за действия при кризи, бедствия и аварии.

При усложнената обстановка на ураганите Фредерик и Марко през ноември 2023 година,

При възникналите пожари през юни и юли 2024 година на територията на цялата област имаше ефективна, навременна и бърза комуникация и реакция на институциите от ОПУ - Варна, всички структури на ОД МВР – Варна, РД ПБЗН, ВМС, Спешните центрове, общинските щабове за работа при бедствия и аварии, тел.112, Електроразпределение, ВиК, БЧК.

Благодарност към всички тези държавни и регионални структури, действащи на територията на областта за синхрона, за взаимодействието, за бързата комуникация и информираност.

4.10. В тази връзка ОА – Варна инициира представянето на иновативно решение за менажиране на възникнали кризисни ситуации чрез създаване на уеб базирана платформа за събиране на информация и вземане на бързи решения за действия по разрешаване на кризи.

4.11. Изготвени са :

новата Здравна карта на област Варна,

Карта на социалните услуги на територията на областта,

Регионалната програма по заетост в област Варна

4.11. Инициирани срещи с различни министерства :

Министерството на икономиката и индустрията / индустриалните зони – перспективи/

МРРБ – за инвестициите в републиканската пътна мрежа на територията на област Варна

МОН – форум за дискутиране на актуални теме и проблеми пред висшите училища във Варна.

МТСП – за дигиталната трансформация и адаптирането на образователните, на квалификационните програми и пазара на труда към новата дигитална реалност.

С народни представители от Варна и МРРБ – за общинските проекти, залегнали в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет за 2024 г. От област Варна са внесени 100 проекта на обща стойност 387 млн лева.

и за ВиК инфраструктурни проекти за които през следващите 6 години са предвидени 130 млн лв.

В резултат на активна координация в дейността на институциите, призвани да гарантират организацията, законността и провеждането на изборите - успешно проведени избори без изборни нарушения:

през октомври и ноември 2023 година – Местни избори в два тура,

юни 2024 година избори за Европейски парламент и за народни представители.

Нова образователна инициатива – „Открито за държавната администрация“:

6.1. Общо 18 проведени образователни срещи с ученици от средните училища и студенти от ИУ – Варна и ВСУ „Ч. Храбър“, в които се представя мястото и дейността на държавната институция и областния управител за гарантиране на законността в работата на общините от областта. Това не е обичайната практика на откритите дни за институциите а процес, в който за всяка една среща, в зависимост от предварително проучените интереси и въпроси на участниците се определят експертите, които ще представят работата на държавната администрация и ще отговарят на въпросите.

6.2. Обучения за екипите на 12-те общини в различни области:

за защита на личните данни,

за киберсигурност на данните, с които работят публичните институции.

за създаване на антикорупционни програми и противодействие на корупцията в публичните институции,

за кризисен ПР и управление на кризисни ситуации.

Медиацията като инструмент за решаване на спорни въпроси в администрацията.

6.3. Форумът „Космос, иновации, стартъпи“ - организиран от Областна администрация – Варна, Технически университет – Варна, Висшето военно морско училище, с подкрепата на Европейския съвет по иновации, Български Бизнес Форуми и Министерството на иновациите и растежа.

Проактивна културна политика, насочена към опазване на културното и историческо наследство, към засилване на творческия потенциал на младите хора, към активизиране на творческия обмен за културното и творческо единение в общността.

7.1.Създаване на АРТ Галерия 12 - в дома на държавната администрация, за презентиране на изкуство, създадено от творците, които живеят и работят в 12-те общини. Организирахме 9 различни изложби на изявени, на начинаещи и на млади творци от Варна и областта. Това е още една форма на проактивна комуникация но на едно различно ниво, което ни прави по-сетивни и по-чувствителни към света, в който живеем.

7.2. „Бъдещето на моя град“ – съвместна инициатива между ОА–Варна, РУО, и Дирекция „Оразование и младежки дейности“ в Община Варна.

Реализирани 2 изложби на децата от цялата област.

7.3. Проектът „Пътят на вярата и буквите“ – създаден между двете ОА във Варна и Шумен, с цел знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство да бъдат популяризирани и съхранени като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона. Първите два проекта:

Мотошествие по „Пътя на вярата и буквите“ през паметници на културно-историческото наследство в Шуменска и Варненска област в деня на православния празник на св.св. Кирил и Методий.

Възраждане и социализиране на Раннохристиянския комплекс „Света Богородица“ е сред най-важните обекти от Златния век на българската държава и с национално значение. Неговото популяризиране и социализиране ще бъдат от изключително значение за развитието на културата и туризма във Варна. Тази инициатива има за цел да се подтикне държавата да предприеме необходимите действия да предостави на Община Варна парцелите на тези обекти, за да може да започнат процеси по тяхната консервация и реставрация.

Проактивна информационна политика .

8.1. По-активно и по-всеобхватно отразяване работата на държавната администрация, както в интернет страницата на областта, така и в новосъздадената ФБ - страница на областна администрация. На 8-ми август 2023 година ФБ страницата на Областна администрация – Варна имаше 8 последователи. Към 31 юли 2024 година са 1250.

Държавните институции работят в интерес на хората и е редно тази информация да достига до тях чрез новите информационни канали. Искаме животът на хората от общините в областта – техните делници, празниците, добрите събития и поводи да се споделят с общността.

8.2. Търсим и промяна в модела на публичност за представяне работата на държавната институция. Искаме да насочим информационния поток и послания към младата аудитория. За тази цел поетапно започваме да привличаме изявени млади личности и предприемачи, Тик-Ток инфлуенсъри, които вече успешно управляват различни брандове.

Подкрепа на каузи, родени в общността:

9.1.“Аз вярвам и помагам“

9.2. За безопасност на пътя с кампанията „Бъди жив! Пази живота!

9.3. Съборът „Дюлино кани приятели“ в подкрепа на местните фолклорни традиции.

9.4. За изграждането на нова сграда на МГ във Варна и взаимодействието между държавната и местната власт .

9.5. „Полезен ли е моят глас“ – за насърчаване на избирателната активност на младите хора.

Международна дейност за утвърждаване на политики в областта на културното и икономическо сътрудничество на общините от област Варна с международни партньорски организации

За една календарна година екипът на Областния управител се срещна:

Два пъти с посланика на Украйна –Олеся Иласчук.

С новия Генерален консул на Република Турция в Бургас – г-н Толга Оркун.

С новия посланик на Република Франция у нас Жоел Мейер.

С новия извънреден и пълномощен посланик на Чехия у нас Мирослав Томан.

С посланика на Швейцария в България Раймунд Фурер

„През цялата тази първа година от управлението на област Варна се убедих, че връзките, взаимодействието, сътрудничеството ни правят по-успешни, по-предвидими за жителите на областта и по-сигурни в това, че работим в тяхна полза и интерес“ казва професор Андреева.

„Вярвам, че въпреки различията - икономически, културни, етнически или други, ние, хората, които живеем, работим, или учим тук в нашия регион трябва да се познаваме, да предаваме добрия си опит, да се учим взаимно, когато решаваме трудни въпроси. Ние сме държавата в цялото й многообразие и можем да превърнем нашата област в едно по-добро място за живеене.“


 

Коментари

Новини Варна