IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:45 | 31 юли 2024
Обновен: 22:45 | 8 септември 2024

Кметът на Варна иска извънредно заседание на Общинския съвет

Целта е да бъде отново проведено гласуване за отпускането на 80 000 лв. за изготвяне на доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти

По материала работи: Слав Велев
Кметът на Варна иска извънредно заседание на Общинския съвет

Кметът на Варна Благомир Коцев/Снимка: Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев поиска да се свика извънредно заседание на Общинския съвет през месец август. Целта е да бъде отново проведено гласуване във връзка с отпускането на 80 000 лв. от бюджета на Общината за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти. 

По време на сесията вчера 30 от съветниците гласуваха „въздържал се“ допълнението на Капиталовата програма на Община Варна за 2024 г., с което на практика се блокира усвояването на 100 милиона лева от държавния бюджет по Инвестиционната програма на Министерството на финансите за общински проекти, обясни кметът Коцев.

В национален ефир той призова общинските съветници да проявят здрав разум и да преосмислят решението си. Като пример за нанесена щета той посочи изгубената вече възможност за строеж на нова сграда на Математическата гимназия по тази програма. Тези проекти – за улици и булеварди, два нови парка в „Младост“, зала „Простор“, залата за бадминтон, Аспарухов парк, буферни паркинги, тротоари и подлези, улично осветление, междублокови пространства и други стратегически проекти за града, не са партийни. Тази атака не е срещу мен, това са проектите на всички варненци и те ще бъдат най-големите губещи, коментира кметът Коцев.  

Тази програма, гласувана от Народното събрание в края на миналата година и актуализирана преди дни, е предвидена за всички общини, но Варна е блокирана на финалната права, подчерта той. Благомир Коцев  отново напомни, че преди 6 месеца Общината не е разполагала с готови проекти, освен този за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, но администрацията е положила огромни усилия за кратко време да изготви подходящи предложения за включване в програмата на Министерството на финансите. 

В заключение кметът Благомир Коцев съобщи още, че има избран изпълнител и Община Варна започва ремонт на скъсания тръбопровод във Варненското езеро. От миналата седмица вече има и открита строителна линия за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. 

Коментари

Новини Варна