IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:30 | 29 юли 2024
Обновен: 06:19 | 15 септември 2024

Съдят 50-годишен надзирател в затвора за взет подкуп

Получил 500 лева, за да внесе телефон

По материала работи: Александър Дечев
Съдят 50-годишен надзирател в затвора за взет подкуп

50-годишният К.К. от Варна бе предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура за приет от него подкуп, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура. Мъжът ще бъде съден за това, че приел сумата от 500 лева, като дар, който не му се следва, в качеството му на длъжностно лице – надзирател в Затвор – Варна, за да наруши служебните си задължения, внасяйки забранена вещ за един от лишените от свобода. За деянието по чл. 301, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК, за което ще бъде съден обвиняемият, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до осем години и „глоба“ в размер до 10 000 лева.

К.К. работел като надзирател в ОЗ – Варна и като такъв имал контакт с лишените от свобода, изтърпяващи присъдите си там. В началото на 2023 година, в зоната с повишена сигурност бил настанен още един мъж. 49-годишният тогава надзирател и лишеният от свобода установили добра комуникация, като дори се сприятелили. Разчитайки именно на тези добри отношения, лишеният от свобода помолил надзирателя да закупи мобилен телефон и да го внесе в затвора, като му обещал в замяна да му заплати услугата. К.К. приел и на 21 ноември 2023 година взел сумата от 500 лева от лишения от свобода, за да закупи и внесе в ЗО – Варна забранената вещ.

На същата дата мъжът бил задържан, след реализация на служители на ГДНП и ОД на МВР – Варна по започнато по рано под надзора на Окръжната прокуратура разследване. В хода на работата по досъдебното производство, с разрешение от Окръжен съд – Варна, били използвани СРС. Банкнотите, дадени като подкуп на длъжностното лице, били белязани предварително. Предстои делото срещу К.К. да бъде насрочено за разглеждане в съда.

Коментари

Новини Варна