IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
08:00 | 27 юли 2024
Обновен: 01:55 | 8 септември 2024

Отбелязваме 146 години от Освобождението на Варна

Вижте програмата за честванията на 27 юли

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме 146 години от Освобождението на Варна

Отбелязваме 146 години от Освобождението на Варна. На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, градът е освободен от турско робство.

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата "Св. Архангел Михаил" в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнал по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

Общоградско честване по повод 146 години от Освобождението на Варна на 27 юли

Церемонията включва тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя. Събитието ще се проведе днес, 27 юли, от 10:00 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ №9.

Безплатен пешеходен тур по повод Освобождението на Варна очаква всички любопитни да научат повече за историята на града. Турът ще бъде с беседа на български език, стартира от Туристическия информационен център в морската столица днес от 10:30 часа.

От 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка Стоянова - сопран, Жана Костова - сопран, Димитринка Райчева- сопран, Силвия Ангелова - мецосопран, Пламен Райков - тенор, Иво Йорданов - баритон, Деян Вачков – бас.

В програмата са включени музикални бисери на Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, Марин Големинов, Петко Стайнов, Виктор Райчев. Руската класика е представена с откъси от „Дама Пика“ на Чайковски и творби на Рахманинов и Шостакович.

Коментари

Новини Варна