IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:30 | 26 юли 2024
Обновен: 01:12 | 8 септември 2024

Ден на отворените врати на борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий" днес и утре

Поводът е честването на три години от влизането му в състава на ВВМУ

По материала работи: Александър Дечев
Ден на отворените врати на борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий" днес и утре

Ден на отворените врати ще се проведе днес и утре (26 и 27 юли) на борда на НИК „Св. Св. Кирил и Методий" по случай честването на три години от влизането на кораба в състава на ВВМУ.

Плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара и ще бъде отворен за граждани и гости на града от 13 до 17 часа днес и от 9 до 11 часа утре.

Корабът акостира в морската столица през април, след като приключи успешно втората си полярна експедиция до Антарктида. По време на мисията си екипажът и българските полярници успяха да доставят над 70 тона материали и конструкции за новата научноизследователска лаборатория на България на континента.

През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров", заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски", придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. св. Кирил и Методий". Негова кръстница е номинираната за „Оскар" българска актриса Мария Бакалова. Извършен бе и тържествен акт по издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

Коментари

ELENA90 ( преди 1 месец )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна