IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:45 | 25 юли 2024
Обновен: 08:38 | 7 септември 2024

Възстановяват повредения след вандалска проява паметник на Николай Коперник

Общината слага ограда около скулптурата по време на ремонта

По материала работи: Александър Дечев
Възстановяват повредения след вандалска проява паметник на Николай Коперник

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът й.

Възстановителните дейности включват укрепване на увредените елементи и тяхното повторно изграждане с цимент и покриване с медни листи, както е в оригиналното изпълнение на автора.  

Община Варна информира гражданите и посетителите на морската столица, че поради технологичното време, което е нужно за окончателното довършване на реставрацията, скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда. 

Пластиката на Коперник представлява скулптурно изображение на астронома с глобус в ръка, издигната върху масивен постамент. Открита е с официална церемония през 1968 г.

Припомняме, че Община Варна продължава с дейностите по почистване на знакови паметници в града. Вече са освежени бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“. Предстои почистване и на част от паметниците в Алеята на Възраждането в Морската градина.

Коментари

ELENA90 ( преди 1 месец )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 1 месец )
Толкова ли не можете да сложите едни камери?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна