IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:35 | 23 юли 2024
Обновен: 13:10 | 7 септември 2024

Тревожно: Две варненски села пламнаха от морбили

16 случаи на дребна шарка са регистрирани в Блъсково и Синдел

По материала работи: Слав Велев
Тревожно: Две варненски села пламнаха от морбили

16 случаи на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева.

Три от случаите са при възрастни жени – едната е учителка в детска градина, другата жена е майка, която може би се е заразила от детето си и третата жена е медицинска сестра, която работи в приемния кабинет, в който се приемат децата заразени с морбили. Останалите заразени са деца, уточни д-р Баева.

Най-честата причина за заразяване с морбили е неимунизирането при децата, защото тази ваксина е жива ваксина и родителите се страхуват повече, каза доктор Баева. Другата причина да се зарази човек е ако не е преболедувал. След като е преболедувал има траен имунитет.

През изминалата седмица няма нови случаи, каза още доктор Баева. РЗИ-Варна е влеза мерки в двете основни огнища – Блъсково и Синдел, да се имунизират децата, на които не е поставена ваксина срещу морбили, поне с една ваксина, за да не се разпространи заболяването.

Морбили е вид шарка. Първите симптоми са лека отпадналост, температура, която постепенно се увеличава, възможно е да има и непрекъснато кихане, като в единия от случаите при децата, обясни доктор Баева. Появява се обрив, който се развива за няколко дни - първо зад ушите, около устата, после по шията, по тялото и накаря крайниците. Зазарата се пренася първите дни по въздушно–капков път или при ползване на едни и същи предмети.

Боледуването протича с висока температура и силна отпадналност. Има сериозни усложнения – от менингоинцефалити и пневмонии.

Доктор Ана Баева е категорична, че децата трябва да се имунизират срещу морбили. У нас имаме изпитана ваксина, която се използва от много години и няма странични ефекти от нея, освен обичайното зачервяване около мястот на поставяне, което преминава за ден - два.

Според българския имунизационен календар ваксината за морбили се поставя двукратно – веднъж, когато детето е на 13 месеца и втори път, когато е на 12 години.

Коментари

Новини Варна