IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
11:15 | 22 юли 2024
Обновен: 02:18 | 8 септември 2024

Боян Благоев предупреди къде във Варна е най-вероятно да видим змия

Змиеловецът хваща между пет и осем пепелянки на сезон

По материала работи: Александър Дечев
Боян Благоев предупреди къде във Варна е най-вероятно да видим змия

Змиеловецът Боян Благоев разкри къде найчесто във Варна и региона може да срещнем студенокръвните влечуги. По думите му, между пет и осем пепелянки хваща той на сезон. Сигнали за змии в морската столица тази година се получават от Аксаково, кв. "Виница", както и от сметището в с. Въглен. Последният случай е именно от Въглен, където змията се оказва скрита в шахта. "Влязох вътре, където се беше свила. Хванах я с ръка, светнах с фенерчето", обясни за Радио Варна Благоев.

Пепелянката е изключително бърза змия, тъй като е къса - максималната ѝ дължина е около 60 см. "Взех я, сложих я в един чувал и я оставих след табелата за Варна. Важното е да има вода някъде... Ако се опита да те ухапе, трябва да си по-бърз от нея", допълни Благоев.

Ако видим пепелянка, съветва ни той, трябва да знаем, че тя се страхува повече от нас, отколкото ние от нея. "Ако змията е застанала на пътеката в гората примерно, в първия момент, докато усети какво се случва, тя не чува, а усеща вибрациите, притаява се, и ако успее да се шмугне и успее да се избяга, бяга. Ако обаче не успее да избяга, стои на едно място. Ако я настъпим, сто процента ни е ухапала", допълни Боян Благоев.

Специалистът е от Лом, но живее от 30 години във Варна. Благоев има лиценз за дейността си от Министерството на околната среда. Споделя, че се чувства горд, че Варна е първата община, която открива такава позиция. "Много е лошо да превърнеш хобито си в професия", отговаря на въпроса ни дали би се занимавал с нещо друго. 

Боян Благоев определя себе си като "човек, който обича животните". И въпреки че с категоричност казва, че не се страхува от змии, допълва с усмивка, че иначе в живота го е страх от всичко. 

В Морската градина е пълно със смокове, допълни Боян Благоев. Змиеловецът се отзовава преди десетина дни на сигнал от двор в кв. "Виница". 

Ако видим змия, важното е да подадем сигнал до оперативния дежурен в Община Варна или на 112, за да се отзове змиеловецът.

Коментари

Новини Варна