IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
10:00 | 21 юли 2024
Обновен: 01:05 | 8 септември 2024

Летен лагер по ветроходство за деца в Балчик, Каварна и Шабла

В него се включиха над 60 подрастващи

По материала работи: Александър Дечев
Летен лагер по ветроходство за деца в Балчик, Каварна и Шабла

Кадър: Нова ТВ

Българската федерация по ветроходство и Морските клубове в общините Балчик, Каварна и Шабла организираха за първи път подготвителен ветроходен лагер за подрастващи. В него се включиха над 60 деца, което е тройно повече от очакваното. Идеята е инициативата да се разгърне по цялото крайбрежие и да продължи във времето.

Най-атрактивните уроци на голяма двумачтова яхта водят лично дългогодишният капитан на емблематичния ветроход „Калиакра” Стоян Ангелов и президентът на Федерацията по ветроходство у нас кап. Росен Марангозов.

С типичното детско любопитство лагерниците поглъщат термини като кливер, стаксел, бушприт, грот и бизан. Макар и морско момче, 12-годишният Димитър от Каварна за първи път плава в открито море.

Паралелно с лагерниците тренира и националният отбор по ветроходство, което амбицира децата още повече. „Аз се записах миналата седмица, защото много ми се тренира ветроходство. Много ми е интересно. Нищо в семейството ми няма свързано с морето”, споделя Анастасия, която е на 13 години от Балчик.

„Аз наистина толкова деца, с такова внимание, със затаен дъх да слушат и да се интересуват, отдавна не бях срещал. Това много ме амбицира и смятам, че е много полезно. Надмина всякакви очаквания интересът – почти тройно и четворно”, отбеляза президентът на Българската федерация по ветроходство кап. Росен Марангозов.

Коментари

Новини Варна