IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новини Варна
11:45 | 17 юли 2024
Обновен: 12:59 | 25 август 2024

Във Варна оперираха едномесечно момиченце с туморна формация на езика

72 часа след интервенцията детето бе взето от болницата напълно излекувано

По материала работи: Александър Дечев
Във Варна оперираха едномесечно момиченце с туморна формация на езика

Лекарски екип от Клиниката по оториноларингология на УМБАЛ „Св. Марина”-Варна с началник проф. д-р Николай Сапунджиев извърши лазер-асистирана микроскопска операция на едномесечно момиченце с туморна формация на езика.

„Тези вродени заболявания са изключително редки при педиатрични пациенти и обикновено дават клинична картина на обем-заемащ процес. В конкретния случай находката е регистрирана при раждането - лезия с размерите на лешник в задните отдели на езика, която пречи на храненето и застрашава дишането. След консулти с неонатолози, педиатри и оториноларинголози малката пациентка от Разград е стабилизирана благодарение на техните грижи и е насочена за оперативно лечение към клиниката по оториноларингология на университетската болница във Варна.“, обясни проф. Сапунджиев.

„Самата интервенция представлява предизвикателство и от анестезиологична гледна точка. Малката пациентка е интубирана по специален начин (трансназално под ендоскопски контрол), за да се избегне ненужна травма на езика. Операцията е извършена с хирургична лазерна система, която е възможно най-прецизният режещ инструмент, същевременно е щадящ за околните тъкани и е възможно най-подходящ за подобна интервенция на езика. Приложим е и при широк спектър операции в областта на УНГ органите.“, допълни проф. Сапунджиев.

Седемдесет и два часа след интервенцията едномесечната пациентка бе посрещната на изхода на болницата от цялото си семейство и спокойна и напълно възстановена отпътува с тях за дома.

Коментари

Новини Варна