IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
12:45 | 15 юли 2024
Обновен: 01:05 | 8 септември 2024

Областният управител на Варна смъмри кметовете заради пожарите

Андрияна Андреева припомни мерките, които трябва да бъдат предприети

По материала работи: Слав Велев
Областният управител на Варна смъмри кметовете заради пожарите

Във връзка с необходимостта от предприемане на мерки за недопускане възникването на пожари и нанасянето на щети на селскостопански инвентар, на горски територии, на земеделска продукция и сгради, областният управител на област Варна професор Андрияна Андреева припомня днес на кметовете на всички 12 общини от региона мерките, които всяко населено място трябва да предприеме.

Министерството на земеделието и храните обяви още на 21 май тази година начало на пожароопасния сезон, а Министерството на околната среда и водите очерта границите на този сезон от 1-ви април до 31-ви октомври за защитените територии – изключителна държавна собственост.

Областният управител своевременно е информирал кметовете на всички населени места от областта за мерките, които трябва да бъдат предприети в пожароопасния сезон, в това число и за защитените територии – изключителна държавна собственост, които във Варненска област се намират в общините Долни Чифлик, Аврен и Дългопол.

Още преди месец областният управител изпрати нова заповед до кметовете от всички общини от областта, с която се нарежда да се спазват всички мерки и предписания, определени за пожароопасния сезон.

Днес, след извънредния брифинг в Областна администрация – Варна с участието на директора на ТД ПБЗН – Варна старши комисар Тихомир Тотев, предизвикана от тежката ситуация с пожарите, възникнали на 14 юли във Варна и в областта, професор Андрияна Андреева отново се обръща към кметовете на общините от областта.

Сред най-важните превантивни мерки, посочени в заповедта на областния управител, които трябва да бъдат предприети във всички населени места са:

На видно място в общините да бъдат поставени информационни табели, насочени към жителите с които се забранява:

По времето на пожароопасния сезон паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границите на горските територии,

Да не се допуска палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви.

Изхвърлянето на горими отпадъци да става само на определените за целта места – контейнери и сметища.

Да се обърне внимание на пастири, на дървари, на пчелари, на собственици на земеделски земи и обекти, че не е време да се почистват площи.

Ръководителите на земеделски кооперации и ползователи на земеделски земи в близост до горски територии да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето му.

В заповедта се съдържат 17 конкретни предписания, много от които насочени конкретно към органите по пожарна безопасност, към Териториалните поделения на Държавните горски стопанства и Държавните ловни стопанства, и към кметовете на общините.

Контролът по изпълнение на заповедта се възлага на Директора на РД ПБЗН, на Директора на Регионалната дирекция по горите – Варна и на кметовете на всички 123 общини от област Варна.

Коментари

Новини Варна