IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
13:00 | 15 юли 2024
Обновен: 17:39 | 7 септември 2024

Близо 30 души търсили Спешна помощ заради жегите във Варна през уикенда

403 пациенти са обслужили екипите на ЦСМП-Варна за периода 13 – 14 юли

По материала работи: Слав Велев
Близо 30 души търсили Спешна помощ заради жегите във Варна през уикенда

Снимката е илюстративна: Община Варна/АРХИВ

29 души са потърсили Спешна помощ заради жегите през почивните дни, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна.

Пациентите са проявили симптоми на хипотония и прилошаване като за вероятна причина лекарите считат високите летни температури.

403 пациенти общо за периода 13 – 14 юли са обслужили екипите на ЦСМП на територията на област Варна.

Високите температури се отразяват негативно върху целия организъм, а болните и по-възрастните хора страдат в по-голяма степен. Проблем при хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, има, когато високите температури настъпят внезапно, както е в момента, обясни тя.

Първите сигнали за дехидратация на организма са чувството за отмалялост, главоболие, виене на свят. В краен случай може да се стигне до висока температура и припадък, който при възрастните хора може да се превърне в инсулт. 

Лятото и високите температури не са проблем за сърцето. Зимата е по-голям проблем за сърдечносъдовите заболявания.

С възрастта хората губят хомеостазата си – възможността за преодоляване на крайни състояния от каквото и да е естество. При тях се наблюдава не разширяване на съдовете, а обратното – екстремно стесняване, което води до хипертонични кризи.

Много важно е в летните дни приемът на вода да е минимум 2 литра дневно. Охлаждащ и хидратиращ ефект има и неподсоленият айран, но не и соковете и алкохолът, който допълнително дехидратира организма.

Колкото повече течности пием, толкова по-бързо циркулира течността през бъбреците и толкова по-добре успяваме да се нагодим към моментното състояние – дали са високи температури, или ниски, няма никакво значение. По този начин съдовете успяват да си набавят необходимото количество течност в тях.

Коментари

Новини Варна