Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения ол инклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят храната.
Маргарита Христова е управител на хотел в "Златни пясъци". Тя споделя, че кампанията е заимствана от много хотели извън България, и е популярна там от години. "Много съм щастлива, че колеги го правят. Това е тема, която съм убедена обаче, че ще бъде обаче двуполюсна", коментира за Радио Варна Христова. Тя поясни, че призивът е поставен на видно място в ресторанта. "Това не е забрана или ограничение", поясни Христова.
Разхищението в хотелите и ресторантите с олинклузив е огромна, коментира още Маргарита Христова. Между 40 и 50 кг храна се изхвърлят за 24 часа всеки ден и това не е преувеличено, отчете тя. По думите ѝ тази храна трудно може да се предаде за благотворителност. Христова поясни, че кампанията акцентира върху храната, която гостите в хотелите взимат и не успяват да консумират. Тя допълни, че голяма част от ястията, които остават на блок масата, се дават на персонала, за да не се изхвърлят.
Голяма част от разходите на хотелиерите се влагат за изхвърлянето на боклука. "Тези пари могат да бъдат оползотворени по много различен начин", категорична е Маргарита Христова.
Основно румънци почиват това лято в "Златни пясъци". Продължава да се задълбочава проблемът с липсата на кадри в българския туризъм. Това се усеща дори и във висококатегорийните хотели, допълни Маргарита Христова.