IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:45 | 12 юли 2024
Обновен: 02:35 | 8 септември 2024

Институциите проверяват детски лагер в Шкорпиловци

МТ и КЗП нищят оповестения от медии случай с грубо отношение и лоши условия в курорта край Варна

По материала работи: Слав Велев
Институциите проверяват детски лагер в Шкорпиловци

Кадър: NOVA

Във връзка с големия обществен интерес, който беше предизвикан от случай с лоши условия и грубо отношение в детски лагер в Шкорпиловци, Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите инициираха и извършиха спешна проверка, която установи редица нарушения.

В изпълнение на своята Програма „Лято 2024“ Комисията за защита на потребителите, заедно с униформени служители на ОДМВР, са извършили още вчера, 10 юли, планова проверка на туристическо селище „Морски дюни“ в с. Шкорпиловци и прилежащото заведение за хранене и развлечения. Цел на плановата проверка е била установяване спазването на изискванията на Закона за туризма и Закона за защита на потребителите. Обект на тази първа проверка е било заведението за хранене и развлечения. Установено е, че то няма валидно удостоверение за определена категория или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране. По така констатираното административно нарушение се извършват последващите законови действия.

В рамките на същия ден Министерството на туризма инициира извършването на извънредна втора, вече съвместна с КЗП проверка по повод получения сигнал за проблеми, възникнали при настаняването на деца в туристическия обект.

В извънредната проверка, която се проведе днес, 11 юли, участваха също така РЗИ и представители на полицията. Беше проверено мястото за настаняване, разположено в ограден терен, непосредствено до туристическо селище „Морски дюни“. Установи се, че обектът е сграда на 4 етажа, с 80 стаи и 303 легла, както и че няма валидно удостоверение за определена категория или временно удостоверение за открита процедура по категоризиране. На място е изискан и не е представен документ за категоризация. По така констатираното административно нарушение се извършват последващите законови действия.

Предоставените услуги по настаняване и изхранване на децата са осъществени чрез туроператор. Въз основа на събраните документи през последните два дни КЗП ще разшири обхавата и ще извърши пълна проверка на туроператора.

Съвместните проверки с всички заинтересовани институции, насочени срещу нелоялни практики с цел да бъде защитен интересът и здравето на туристите, както и високото качество на българския туристически продукт, ще продължат през целия летен сезон. Припомняме, че Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите стартираха в края на месец юни съвместна инициатива за проверки на туристически обекти през текущия летен сезон. До момента за установените нарушения са предприети всички последващи необходими законови мерки.

Коментари

Новини Варна