Варна 14°
fallback
Новини Варна
11:15 | 11 юли 2024
Обновен: 04:29 | 18 септември 2024

Кмет учи гражданите как да си изхвърлят боклука

Има нов график за прибиране на едрогабаритните отпадъци във Варна

По материала работи: Слав Велев

Снимка: фейсбук/Благомир Коцев

Кметът на Варна Благомир Коцев дава напътствия на жителите на града как да изхвърлят отпадъците си в социалните мрежи.

"Публикувам тази снимка от днес, от улица Стефан Караджа, в иделания център на Варна, която ясно показва как не трябва да се прави. Това е само един нагледен пример, но проблемът е повсеместен в града. На тези кашони мястото им е в жълтия контейнер за хартия - нагънати и пресовани така, че да не заемат голям обем. Ако са от заведение, те не трябва да са въобще там, а заведението трябва да има договор с фирма за разделно извозване", коментира градоначалникът.

Ето какво пише още кметът:

"За гражданите - ако жълтият контейнер е препълнен или не побира обема от кашони, изхвърлянето може да стане до контейнерите за битова смет като едрогабаритен отпадък (ЕГО), но в точно определен ден и до 1.5 куб. м. И, разбира се, отново сгънати, максимално пресовани и прилежно поставени в контейнера, за да не заемат място и да не стоят разхвърлени по улицата.

Днес е четвъртък, а денят за изхвърляне на ЕГО за район Одесос е понеделник. Сега ще трябва да отклоним камион до тази точка, извън установения график, което ще се отрази и забави извозването на друго място. Затова, моля спазвайте правилата.

Напомням ви, че има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата. Публикувам го отново и лично моля гражданите да го спазват.

Район „Одесос“ - понеделник

Район „Приморски“ - вторник

Район „Младост“ - сряда

Район „Аспарухово“ - четвъртък

Район „Владислав Варненчик“ - петък

Кметство Константиново - понеделник

Кметство Каменар - вторник

Кметство Казашко - сряда

Кметство Звездица - четвъртък

Кметство Тополи - петък

Имуществото следва да е поставено в непосредствена близост до контейнерите, а не разхвърлено безразборно. Санитарните вещи трябва да са в торба, а кашони и хартии е задължително да бъдат намачкани, накъсани или нарязани на листи и изхвърлени в контейнера.

Максималният допустим обем е до 1,5 куб. м на домакинство.

Благодаря отново на гражданите, които спазват правилата. Битката за ред и чистота продължава и няма да се откажем, докато не постигнем чист и уреден град.".

Автор на статията:
Слав Велев
улица Стефан Караджа улица Стефан Караджа Варна кмет варна новини варна боклуци смет община варна Благомир Коцев график извозване боклук график извозване боклук варна график извозване боклук едрогабаритни отпадъци ЕГО
1 коментара
fallback
fallback