Варна 19°
fallback
Новини Варна
16:00 | 7 юли 2024
Обновен: 23:32 | 5 октомври 2024

Криза с градския транспорт във Варна: Машините за билети не работят

Повечето от тях са повредени от вандали

По материала работи: Слав Велев

Кадър: БНТ

От няколко месеца жителите и гостите на Варна няма от къде да си купят билети за градския транспорт. Причината - много от машините за продажба на билети и валидаторите в автобусите не работят. Повечето от тях са повредени от вандали. Приходите от продажбата на билети са намалели с около 1/3, заявиха от община Варна. Проверката ни установи, че от 5 от машини за продажба на билети, в различни точки на града, четири не работят.

"На една от възловите спирки във Варна не мога да си купя нито електронна карта, нито хартиен билет. В двата автобуса нямаше нито един валидатор да работи", жалва се един от пътниците, цитиран от БНТ.

"Аз живея на Траката, естествено оттам не може да се купи билет, но всички други спирки, които имат такива автомати или са счупени, или не може да се купи билет. А, недай си Боже, да си поставите картата за презареждане, някои работиха преди, но или ви я гълта, или не можете да си получите парите", коментира друг от пътниците.

Проверка в един от автобусите на градския транспорт във Варна показва, че нито един от валидаторите не работи, машината не издава хартиени билети.

От ръководството на Градски транспорт потвърдиха, че проблемът е сериозен.

"Това е факт, че не работят както машините, така и валидаторите. В повечето случаи това е вследствие на вандалски прояви", коментира Николай Антонов, изпълнителен директор на “Градски транспорт”-Варна.

Само за месец 100 апарата са били ремонтирани, но успоредно с това други 100 са повредени, заявиха от Община Варна. Според анализа на наетия от общината одитор, билетната система е морално остаряла и не подлежи на надграждане. Прави се пазарно проучване за избор на нова, която ще бъде по-модерна.

"Насочена към дигитално ползване-предлатени карти, банкови карти, мобилно приложение, интеграция на мобилни телефони, пътуване за разстояние, пътуване за време. Новата билетна система със сигурност ще разполага с валидатори, които са вандалоустойчиви", каза Христо Рафаилов, заместник-кмет на Варна.

Очакванията са новата билетна система да заработи през ноември, а дотогава ще се разчита и на общинска полиция за контрол в автобусите на градски транспорт.

Автор на статията:
Слав Велев
Варна община Варна билет автобус варна новини варна градски транспорт Варна автобуси валидатори билети
2 коментара
fallback
fallback