Варна 17°
fallback
Новини Варна
09:30 | 6 юли 2024
Обновен: 06:08 | 5 октомври 2024

Олимпийският ни отбор по астрономия и астрофизика се подготвя във Варна

Българските ученици ще участват в Рио де Жанейро

По материала работи: Александър Дечев

Българските ученици от олимпийския отбор по астрономия и астрофизика се подготвят във Варна. Лагерът им продължава до 11 юли, съобщава БНТ.

В него участват вече класиралите се петима участници в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, а в края на подготовката ще бъдат определени и участниците в Международната младежка олимпиада по астрономия.

25-ата най-добри млади астрономи и астрофизици са на подготовка във варненската обсерватория "Николай Коперник".

Съставът, който ще участва в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Рио де Жанейро през август, вече е определен. Елена Йорданова и Калоян Цанев са част от него.

"Моите очаквания са да взема медал, сребърен или златен, по-високо място. Надявам се да продължа да се занимавам с теоретична физика, но по-скоро да специализирам в областта на астрономията и да се занимавам с наука", заяви Елена Йорданова, 10 клас, МГ – Русе.

"Надявам се, след като завърша училище, да се занимавам с астрономия и да гледам космоса. Важно е, защото така се правят много открития", допълни Калоян Цанев, 11 клас, ПЧМГ - София.

Преподавателите на олимпийския отбор са убедени, че българските ученици ще защитят успехите си от предишните си участия.

"Аз очаквам всички български състезатели да се завърнат с медали и евентуално да имаме един или два златни медала. Нашите ученици са силни практически на всички задачи, които могат да се паднат. Нямаме някакви изявени слабости и според мен разчитаме на добрата си подготовка", каза още Никола Каравасилев, учител по физика, ПЧМГ - София.

В края на лагера ще бъдат определени и петимата участници в Международната младежка олимпиада по астрономия в Непал през октомври.

Автор на статията:
Александър Дечев
ученици Варна Варненска обсрватория обсерватория Николай Коперник Николай Коперник олимпиада по астрофизика
0 коментара
fallback
fallback