IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
Новини Варна
12:00 | 5 юли 2024
Обновен: 10:32 | 8 юли 2024

Градската художествена галерия-Варна представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство са събрани в изложба

По материала работи: Александър Дечев
Градската художествена галерия-Варна представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Откриването на експозицията е на 9 юли 2024 от 18:00 ч. , съобщи СайтЪТ Нина Локмаджиева.

Николай Николов (1950 – 2004 г.) – едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с изложба ретроспекция, посветена на 20-годишнината от кончината на художника. Експозицията ще бъде открита на 9 юли и ще може да се види до 29 юли 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Графиките и рисунките в нея, селектирани от изкуствоведа Румен Серафимов, са представителни образци от различните периоди от творческия път на артиста.

Румен Серафимов, куратор на изложбата, представя изкуството на Николай Николов:

“Николай Николов е от силното поколение художници, което излиза на сцената на българското изкуство в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век. Тези артисти внасят много по-модерен дух на изразяване, като се противопоставят на естетическите норми на тогавашната тоталитарна култура. След завършването на художественото си образование в сферата на графичните изкуства, Николов попада във възможно най-добрата творческа общност – художниците от легендарния ателиен център “Вулкан” в красивия морски град Варна, които тогава създават новаторско изкуство с висок вкус, ярки идеи и изключителен професионализъм.

През 1980-те години Николай Николов създава главно черно-бели офорти, които изобразяват сложни композиции, наситени с човешки фигури, животни и символични предмети. В имагинерното им пространство доминират вихреното движение, пластическите контрасти, експресивните състояния и драматичната атмосфера. Творбите демонстрират неговите безупречни способности на блестящ рисувач, който владее линеарния език и го въплътява по изразителен начин в богатите метаморфози на графичната форма.


През втората половина на 1980-те години Николов променя своя стил. В графиките си той изгражда вече ясни и чисти абстрактно-геометрични знаци – триъгълник, цилиндър, кръст, пирамида, паралелепипед и пр. Те отново интерпретират човешки, обществени и природни отношения, но в по-всеобщ, универсален контекст. Изображенията са свръхпрецизни и рационално структурирани в чудесни центрични композиции. Този особен и красив конструктивизъм внушава философска символика на сблъсъци, йерархии, взаимоотношения, доминации, сила, самота, еротизъм и пр. Картинното пространство е освободено и отворено, а звукът на графичните форми е кристален, остър, ярък и категоричен. С това свое стилово-пластическо изразяване Николай Николов  е много впечатляващ и няма аналог в българската графика. По-скоро могат да се намерят далечни аналогии с чистотата, знаковостта и образната сила на японската графика.


В този маниер той създава и великолепни рисунки с акварел и туш. Те са с наситена, интензивна цветност и са изпълнени със спонтанно чувство и свободен живописен жест. Често Николов съчетава геометричните си форми с природни растителни елементи и моделира особена концептуална симбиоза между естествената жива среда и абстрактно конструирания, имагинерен свят.

След 2000 г. Николай Николов прави голямоформатни рисунки (2 × 3 м) с маслени пастели, в които визуалният език става по-свободен и експресивен, като напуска предишната строга геометричност на формата и композицията. В тези творби изгряват звучният цвят, силният емоционален импулс, абстрактно-експресионистичният дух. Тези черти са вградени по впечатляващ начин и в дигиталните работи на Николай Николов, които са богати на колоритни хармонии и на които той отдава много внимание и енергия.

В своето изкуство този изключителен художник е проявявал винаги силна склонност към иновативното, към съвременното изразяване. Ерудиран и любознателен, той е неспокойна и търсеща личност, носеща и проявяваща своя интелектуален и артистичен бунт срещу консервативното и конвенционалното в културата. Забележителните му художествени способности го поставят много високо в творческата йерархия на съвременното българско изкуство и това е несъмнено.”

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ (1950 – 2004 г.)

1950 Роден е на 7 май в Дряново.

1976 Завършва специалност „Графика“ в Художествения факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Коментари

Новини Варна