IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
09:45 | 5 юли 2024
Обновен: 01:36 | 8 юли 2024

Откриха стрелец по варненски автобус

Това стана чрез камери за видеонаблюдение, монтирани до подлез в "Аспарухово"

По материала работи: Александър Дечев
Откриха стрелец по варненски автобус

Кадър: БНТ

Камери за видеонаблюдение, монтирани заради вандалски прояви до един от подлезите във варненския квартал "Аспарухово", помогнаха да бъде открит стрелецът по автобус на градския транспорт. Оказало се, че извършителят е непълнолетно момче. За щастие няма пострадали пътници, съобщава БНТ.

На 21 юни около 22:00 часа трима приятели се разхождали в квартал “Аспарухово”. Единия от тях, пълнолетен, носел законно притежаван въздушен пистолет. В района на спирката едното непълнолетно момче поискало да разгледа оръжието. В това време до тях спрял автобус.

"Непосредствено след като тръгва от автобусната спирка, водачът чува пукот в задната част на автобуса. Спира и на място установява, че задното стъкло на автобуса е натрошено, но е със запазена цялост, като установява и малка кръгла дупка в самото стъкло", каза ст. инспектор Ивайло Любенов, IV РУ на МВР-Варна.

Изстрелът е възпроизведен вероятно по невнимание. За щастие в задната част на автобуса не е имало пътници.

"Вандалска, хулиганска проява на три лица, компания. Пистолетът е иззет с протокол за доброволно предаване. Ще бъде изпратен за извършване на експертна справка, за да се установи дали има някакви преправки по самото оръжие", каза още ст. инспектор Ивайло Любенов.

След изстрела момчетата бягат от мястото на инцидента, надявайки се никой да не разбере какво са направили. И вероятно щеше да им се размине, ако преди година на тази спирка не са били поставени камери, заради честите вандалски прояви в близкия подлез.

"Ефектът първо е превантивен и второ, откакто има камери, няма вандалски прояви върху асансьорите, пасарелката, а вече и върху подлеза, който е много използван най-вече от учениците и тогава имаше много проблеми със счупени табла, парапети", каза Ивайло Маринов, кмет на район “Аспарухово”.

Така камерите срещу едни вандали хванаха други, за да понесат последствията за действията си. Момчетата нямат регистрирани други провинения, заявиха от полицията.

"Извършителят на деянието, непълнолетният, е предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица”, поясни ст. инспектор Ивайло Любенов.

Районът на инцидента е изключително оживен, защото спирката се намира близо до една от варненските гимназии. Тук в делнични дни е пълно с ученици.

Деси Василева, жител на кв. "Аспарухово: "Естествено, че се притеснявам, особено като се возя често с моите деца, те са малки. Нормално е като майка да се кача и някой хулиган, вандал да не стреля. Според мен трябват задължително по-строги мерки за това."

Със случая се занимава Районната прокуратура във Варна.

Коментари

Новини Варна