IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Новини Варна
16:47 | 4 юли 2024
Обновен: 07:47 | 7 юли 2024

Млади художници от Варна получиха едногодишни стипендии

Четвъртото издание на изложбата „Млади надежди“ е организирана от галерия "Графит"

По материала работи: Слав Велев
Млади художници от Варна получиха едногодишни стипендии

Снимка: БТА

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна представя изложба на своите възпитаници от специалности „Изящни изкуства“ и „Рекламна графика“ в галерия „Графит“ в града. Изявата е под мотото „Млади надежди“. Тя е традиционна и това е нейното четвърто издание. 

Изложбата дава възможност за откупки на картини и осигуряване на едногодишни стипендии на избрани ученици. Тази година това са Милица Вълчева, Дария Баркова, Елица Тонкова, Жаная Рискьова, Йоана Иванова и Виктория Богданова. Те се представят с живописни и графични творби в изложбата, като сред тях има акварелни портрети, цветни линогравюри с пейзажи от Варна и Велико Търново, картина с маслени бои и натюрморти с темпера. 

Участниците в представителната експозиция са от осми до единадесети клас. Те показват произведения живопис, графика, скулптура, рисунки и компютърни проекти, създадени в учебните часове. Сред тях има както пленерни пейзажи, така и портрети, натюрморти и свободни изображения. Младите художници демонстрират умения в различни техники като маслени бои, акрил, темпера, акварел, цветна и черно-бяла линогравюра, офорт, суха игла, туш, молив, въглен. Представени са и скулптури от гипс. 

Преподавателят по графика Георги Кенаров връчи стипендиите и благодари на учениците, че представят училището толкова добре. Благодарение на вас изложбите ни са на все по-високо ниво всяка година, посочи той. 

Коментари

Новини Варна