IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:45 | 3 юли 2024
Обновен: 01:11 | 6 юли 2024

Аптеките във Варна продължават с протестите и в четвъртък

Всеки фармацевт решава кога и как да протестира

По материала работи: Слав Велев
Аптеките във Варна продължават с протестите и в четвъртък

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна продължава с протестите срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от здравната каса лекарства и утре. Те ще са с продължителност от 30 минути до 2 часа. Всяка аптека ще решава кога и как да протестира, но нито един пациент няма да бъде върнат, уверяват фармацевтите.

Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по здравна каса на един пациент,  да бъдат само на една рецептурна бланка. В момента има ограничение до 3 лекарства на рецепта. За тази дейност аптеката получава твърда сума от НЗОК в размер на 5 лева. Сега финансирането на аптеките зависи от броя на рецептите. Ако промените бъдат приети, за фармацевтите ще има редуциране на таксите.

Според здравната каса новата методика ще засили финансовата дисциплина при усвояването на публичния ресурс. НЗОК подчертава, че заложените в бюджета средства през тази година за здравноосигурителни плащания към аптеките за дейността им по отпускане на лекарствени продукти са с близо 11% повече от средствата за тези плащания за предходната година.

Срокът за публичното обсъждане на Наредба 4 изтича утре.

Коментари

ELENA90 ( преди 2 дни )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна