IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:15 | 3 юли 2024
Обновен: 01:44 | 6 юли 2024

Окръжен съд – Варна представи работата си пред магистрати от 7 европейски държави

Съдиите се похвалиха с 81% приключили дела в тримесечен срок

По материала работи: Слав Велев
Окръжен съд – Варна представи работата си пред магистрати от 7 европейски държави

Снимка: Окръжен съд – Варна

Окръжен съд – Варна посрещна по традиция европейски магистрати, гостуващи в града, за да обменят опит и информация с българските си колеги. Те са в страната в рамките на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network). Четирима от тях са съдии по наказателни дела, трима са прокурори, трима са граждански съдии, а един е административен съдия. Магистратите са от 7 европейски държави – Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия и Полша.

Гостите бяха посрещнати от заместник-председателя на Окръжен съд – Варна съдия Мария Терзийка, която през изминалите години бе координатор на този вид обменни работни посещения в града. Тази година домакин на визитата е Административен съд – Варна. На срещата с европейските си колеги присъстваха и съдията в Наказателно отделение Деян Денев и Весела Гълъбова – съдия в Гражданско отделение. Магистратите от Варненския окръжен съд запознаха колегите си с видовете дела, които се разглеждат на първа и втора инстанция. Представиха и резултати за бързината на правораздаването в окръжния съд, което през последната година е достигнало 81% на приключилите дела в тримесечен срок. Европейските съдии проявиха интерес към създадения към съда Център за медиация, както и към инициативите, които се реализират за популяризирането на метода сред обществото. Магистратите от по-близки до България държави споделиха, че изпитват затруднения да убедят страните по някои дела, че биха могли да постигнат по-благоприятен за тях изход от спора чрез използването на медиация. Отдадоха това на специфичната народопсихология в тази част на Европа и стремежът на всяка цена да докажеш правотата си.

Домакините обмениха информация с колегите си за спецификата на гражданските, търговски и наказателни дела, които са подсъдни на институцията.

Интерес предизвика у гостите работата на Окръжен съд – Варна по образователните проекти със студенти и ученици. Впечатлени бяха от желанието на съдиите да посещават подрастващите в техните часове, както и от огромния брой на проведените срещи и обхванати ученици през последната учебна година.

Посещението на европейските магистрати във Варна приключва в края на седмицата.

Коментари

ELENA90 ( преди 2 дни )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна