IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
14:00 | 3 юли 2024
Обновен: 00:09 | 6 юли 2024

Вижте кои варненски училища са отличници на матурите след 7 клас

Основни ремонти предстоят в ОУ „Йордан Йовков”, „Добри Чинтулов”и „Св. св. Кирил и Методий”

По материала работи: Слав Велев
Вижте кои варненски училища са отличници на матурите след 7 клас

Възпитаниците на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" отново са първенец по успех/Снимка: АРХИВ

С най-високи резултати на изпитите след 7. клас във Варна са учениците от Математическа гимназия, ОУ „Петко Р. Славейков”, „Найден Геров”, „Св. св. Кирил и Методий”, „Александър Пушкин” и Хуманитарна гимназия. Това заяви в студиото на Дарик началникът на Регионалното управление на образованието в морския град Ирена Радева. Тя открои доброто представяне на варненските седмокласници, които са втори по успех в национален план след връстниците им от София. Резултатите им по български и език и литература са с близо 6 точки над средния успех за страната, а по математика – с над 8 точки.

„Това е резултат от целенасочената работа и усилията на всички колеги. Благодаря им и поздравявам всички деца. Слаби резултати има в училищата в малките населени места в региона. Те се дължат на това, че там се работи със смесени паралелки”.

Подаването на заявления за кандидатстване започва на 8 юли и ще продължи до 10 юли. Радева посъветва родителите да посочват повече желания.

„Когато резултатът не е категоричен и не гарантира прием на първо желание, съветваме да се посочват повече желания, като всяка паралелка е отделно желание. С изброените желания децата участват и на второ класиране. Съветваме да се посочват максимален брой желания, за да не загуби шансове детето. Традиционно най-голям интерес има към  Математическата гимназия, езиковите гимназии, както и към професионалните гимназии по компютърно моделиране, по туризъм и търговската гимназия”.

Радева акцентира и върху добрите резултати на варненските зрелостници. Тя посочи, че Първа езикова гимназия е на шесто място в страната със среден успех „отличен” 5,56.

Основни ремонти предстоят в училищата „Йордан Йовков”, „Добри Чинтулов”и „Св. св. Кирил и Методий”. Заради процедурите по избор на изпълнители все още не може да се каже кога ще стартират строителните дейности. Вече обаче са обсъдени възможности за преместване на децата в близки сгради. Ремонт предстои и на училище „Васил Друмев”, където обаче няма да се наложи децата да бъдат местени.

Все повече се усеща недостиг на учители по химия, биология, български език и математика. Като добра тенденция Радева посочи, че езикови гимназии привличат като учители свои бивши ученици. 

Коментари

Снежа ( преди 2 дни )
Гимназията по компютърно програмиране е ГЕТО, по думи на самата директорка. Въпроса е защо е станало така под нейното ръководство.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна