IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новини Варна
15:45 | 1 юли 2024
Обновен: 12:52 | 3 юли 2024

Ясен е новият генерален план за организация на движението във Варна

Някои от нещата касаят допустимата скорост, нови кръстовища със светофари и други

По материала работи: Александър Дечев
Ясен е новият генерален план за организация на движението във Варна

Проект за Генерален план за организация на движението на територията на Варна, публикува общинската администрация на сайта си. Той се предоставя за предложения и становища, които могат да се отправят в 30-дневен срок, считано от 28 юни, съобщава Moreto.net.

Старият план изтече през април миналата година. На практика все още е действащ, но само по отношение на уредените в него регулации.

Някои от моментите, отразени в проекта, касаят допустимата скорост в различни участъци, нови кръстовища със светофари и други.

За момента не се предвижда режим на движение със скорост по-висока от 50км/ч по никой от основните булеварди. Запазват се всички съществуващи жилищни зони и ограничение от 20км/ч в кварталите Кайсиева Градина, Владиславово, Чайка и ж.к. Дружба (Аспарухово). С цел подобряване на пътната безопасност проектното положение предвижда въвеждане на зони с ограничение на скоростта 30км/ч по второстепенната улична мрежа в жилищните квартали Център, Гръцка махала, Христо Ботев, Цветен, Левски, Трошево, Победа, Младост и Възраждане. Ограничение от 20км/ч се запазва на територията на всички болнични заведения с контролиран достъп на МПС.

Съгласно постъпили становища и след допълнителен анализ, проектното предложение предвижда нови светлинно регулирани кръстовища на следните места:

- ул. "Св. Св. Кирил и Методий", бул. "1-ви Май" и ул. "Мара Тасева"

- ул. "Д-р Любен Попов" и ул. "Д-р Василаки Пападополу"

- ул. "Вяра" и ул. "Блян"

- ул. "Вяра" и ул. "Тролейна"

- бул. "Христо Смирненски" и ул. "Тролейна"

- бул. "Трети Март" и ул. "Мургаш"

Проектното предложение включва нови велоалеи като продължение на съществуващите такива по следните маршрути:

По северното платно на бул. Царевец от подлеза под бул. "Васил Левски" до бул. "8-ми Приморски полк";

В източно локално платно на бул. "Васил Левски" при пътен възел с бул. "Княз Борис I" през подлеза до бл.65 в кв. "Чайка" до северна обходна алея в Приморски парк м-т Салтанат;

Продължение на съществуваща велоалея по северна обходна алея в Приморски парк от северна граница на зоологическа градина до Карин Дом и свързването с края на съществуваща велоалея по Станчова Алея.

С цел предотвратяване на задръствания и намаляване на задръжките, проектното положение предлага дублиране броя на лентите за ляво завиване на ключови кръстовища, чиито геометрични характеристики осигуряват такава възможност:

- от бул. Република към бул. Владислав Варненчик в посока Център

- от бул. Република към бул. Сливница в посока Център (изисква се промяна във фазите на светофарната уредба)

- от бул. Янош Хуняди към бул. Трети Март в посока кв. Владиславово

Коментари

Новини Варна