IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
08:15 | 1 юли 2024
Обновен: 03:50 | 3 юли 2024

Хиляди посрещнаха първото юлско утро на плажа

Традицията стартира през 80-те години на ХХ век

По материала работи: Александър Дечев
Хиляди посрещнаха първото юлско утро на плажа

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По плажовете във Варна имаше много хора, както всяка година, тъй като именно от морската столица тръгва тази традиция.

Джулай морнинг символизира недоволството и желанието за свобода на личността. „Джулая” (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. „Джулай” на английски език означава „юли“ и оттам идва „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес, съобщава "Нова телевизия".

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

„Джулая” е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп.

Коментари

Новини Варна